Бюджетът! Ето как ще вържат пенсиите

Лидия Шулева даде ценни съвети

Бюджетът! Ето как ще вържат пенсиите | StandartNews.com

Формула за запазване на социалните разходи в бюджета, която ще позволи безпроблемно изплащане на по-високите пенсии, даде бившият социален министър Лидия Шулева. Тя смята, че е възможно всички социални плащания да бъдат запазени. Има резерви както в изпълнение на приходите на бюджета, така и за намаляване на разходите, каза Шулева в интервю за бТВ.

"На първо място широко се обсъжда дивидентът в държавните предприятия, особено в енергетиката да бъде 100% вместо 50, което са приблизително 850 млн. Около 500 млн. са допълнителните приходи, ако се премахнат намаленията по ДДС ставките във връзка с COVID кризата, инфлацията и войната в Украйна. Нещата се нормализираха и не е необходимо тези временни мерки да продължават", каза Лидия Шулева.

185 млн. пък били намаленията на акцизи, дадени по същата причина и това също щяло да увеличи приходите. За намалението на разходи тя посочи предлагания лимит от 9 млрд. на разходите на администрацията за издръжка.

Шефът на АИКБ Васил Велев се съгласи с посочените от Шулева цифри, но според него дивидентът не трябва да е 100%, а 90, за да останат средства за развитие на държавните компании. "Основното перо е намаляване на разходите. Не бива да се пренебрегва и увеличаване на събираемостта. Статистиката отчита четвърти месец спад на оборотите  промишлеността, в преработващата втори месец. За април този спад е двуцифрен на годишна база. Има спад в строителството и търговията. Отиваме към слабо второ и трето тримесечие", добави още той, обяснявайки защо е песимист за увеличаване на доходите през увеличаване на събираемостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай