Бяс от Нинова! Идва ли драма с бюджета

Какво обяви лидерът на БСП

Бяс от Нинова! Идва ли драма с бюджета | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очаквано възропта срещу очертаващия се нов бюджет.

Няма да подкрепим бюджета на управляващите, защото смятаме, че е антисоциален, не отговаря на очакванията за развитие на икономиката и на компенсация на доходите. Това заяви в Русе председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя каза още, че утре бюджетът ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала на Народното събрание, предава БТА. 

"Този бюджет ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене. От парламента ще излезе нещо много различно от това, което министърът на финансите Асен Василев внася. Управляващото мнозинство е абсолютно разделено по темата бюджет, което е много опасно и това поставя под риск приемането му", каза лидерът на БСП. 

По думите й бюджетите на НОИ, НЗОК и държавния, били отхвърлени "в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ - в икономическата, транспортната, вътрешната и в комисията по отбрана". "Това не си спомням скоро да се е случвало - управляващите да не могат да си прокарат бюджета.

Много е вероятно да минем на плаващи мнозинства. Това винаги е опасно - особено при приемане на бюджет. Не дава никаква сигурност какво ще се приеме. Хванаха се за гушите за 1,2 млрд. лева от енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява и да ги експлоатира може би или да се възползва от тях", каза Нинова. 

БСП ще внесе между първо и второ четене изцяло алтернативен бюджет, "който е възможен, гарантира финансова стабилност, развитие на икономиката и повишаване на доходите", отбеляза лидерът на левицата. Сред предложенията ще бъдат минималната заплата да бъде 50 % от средната работна заплата още от 1 юли тази година, а не от догодина. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай