Буруджиева: В БСП няма "градушка"

Буруджиева: В БСП няма "градушка" | StandartNews.com

София. „В БСП няма "градушка". За да кажем, че има такова нещо, трябва да има щети. Конгресът е възможност да се избере нов лидер, да се работи в екип и това ще донесе само позитив за БСП", каза от ефира на Нова тв депутатът от БСП Татяна Буруджиева.

„За съжаление политиката все още остава мъжка професия. Самият факт, че питаме дали жена може да заеме лидерския пост в партията, е показателен за неравността. Важното е този лидер да може да обедини БСП", коментира избора на нов лидер на партията тя.

„Няма особена разлика между Драгомир Стойнев и Мая Манолова по отношение на това кой е биткаджия. Плюсът на Манолова е, че е опитен боец. Стойнев пък има експертиза и политически опит, които са много автентични за левицата", каза във връзка с качествата на кандидатите Буруджиева.

Помолена да коментира състоянието на Здравната каса, Буруджиева припомни, че е бил внесен вот на недоверие в сферата на здравеопазването, когато министър Андреева е обяснила състоянието на здравеопазването и че тогава нито един лекар от опозицията, не е станал с лицето и името си да иска този вот. Тя обясни, че има няколко основни причини за състоянието на здравеопазването: натрупването на тежки проблеми, дупката в бюджета на Здравната каса най-малкото с почти 1, 5 млрд. лв., които трябва да се наваксат и това че трябва добра комуникация и съдействие в правителството, които са изостанали през последните 2 месеца. По думите и е трябвало много по-интензивно да общуват и да действат Здравната каса, ресорният министър и министърът на финансите.

Ако има в последните 4 години министър на здравеопазването, който да е направил разумни и прилични крачки, това е доктор Андреева. Проблемът в здравеопазването, който ще тежи на всеки министър и тежи в момента и на д-р Андреева е, че толкова са се натрупали проблемите и така са увъртени интересите, че всеки следващ министър по мъничко ще съумява да чисти и ще носи този товар на батака в здравеопазването", заяви Буруджиева.

Тя подчерта, че това зависи и от политиците в НС, които да подкрепят смислените стъпки на една реформа. Народният представител изрази мнение, че докато няма например здравна карта това трудно ще стане, защото не е ясно за всеки къде отиват парите и как по-региони да се разпределят средствата според нуждите на населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай