Бури чакат България в Брюксел. Три държави срещу нас заради Скопие

Вучич, Ковачевски и Рама с обща позиция срещу София

Бури чакат България в Брюксел. Три държави срещу нас заради Скопие | StandartNews.com

Бури чакат България в Брюксел. Заради Скопие три държави срещу нас срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама ще участват във форума и са стиковали действията си.

След взаимни консултации лидерите на трите страни-членки на Инициативата „Открити Балкани“ са подготвили реч, в която ще отправят остри критики към България заради ветото на страната ни върху преговорите за членство на РСМ в Евросъюза, което засяга и Албания - двете страни кандидатстват в пакет. Това става ясно от пост в туитър на Еди Рама.

"Ще присъстваме на заседанието на Съвета на ЕС. Няма да има много какво да се чуе за нас, но ние ще помолим да бъдем чути относно идеята за Нова европейска политическа общност, която подкрепяме, за "Открити Балкани", която носи духа на Европа и за нашето отвличане от България, което го унищожава.

Чух, че днес нещо се движи в България. Твърде рано е да бъдем оптимисти и твърде малко, за да променим частта от утрешната реч, в която България е критикувана като държава, която е отвлякла две страни от НАТО, докато на границата на Европа се води война!", пише Рама.

Коментар за посещението направи във фейсбук и македонският премиер Димитър Ковачевски.

"Република Северна Македония има доказани приятели в държавите-членки на ЕС, това са онези държави, които гледат към бъдещето, а не към миналото и от които ние (Република Северна Македония), Албания, но и регионът получаваме пълна подкрепа за изпълнението на стратегическата цел - членство в ЕС", написа той.

„Ако не бъде осигурен напредък в процеса на европейска интеграция, това ще бъде сериозен проблем и ще се отрази върху доверието на Балканите към ЕС. Ще заявим мнението си по тази тема заедно, на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани, в широк форум, в центъра на европейската дипломация“, допълва Ковачевски

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай