БСП: Правим всичко да преодолеем задържаното финансиране от последните 4 години

БСП: Правим всичко да преодолеем задържаното финансиране от последните 4 години | StandartNews.com

Карлово. Националното външно оценяване в 4 клас днес премина нормално, предстои анализ на резултатите, обяви в Карлово заместник-министърът по образованието доц.д-р Атанаска Тенева. Тя пристигна в града на Левски заедно с народния представител от БСП д-р Пламен Славов за среща с учителското съсловие и представители на местната власт. Те обсъдиха взаимодействието между институциите и тяхната отговорност за реализиране на образователните политики. В диалога с директори на училища и детски градини, преподаватели, синдикалисти и представители на регионалния инспекторат стана ясно, че има междуинституционален консенсус относно образователната система.

Образователната политика е приоритетна за кабинетът „Орешарски", а настоящият екип на МОН показва енергичност в реализирането й, заяви Атанаска Тенева. Тя се аргументира с редица примери, сред които предприетата реформа в професионалното обучение, проектът „Втори шанс" за обучение на възрастни, отпускане на средства за училища с високи резултати от външно оценяване. Най-вероятно на следващо заседание на Министерски съвет ще бъде приета стратегията за кариерното развитие на учителите, съобщи заместник-министърката. От карловската гилдия одобриха идеята учителството да стане регулирана професия и препоръчаха нови критерии за стимулиране на учителите. Представители на учителския синдикат настояха за промени в Кодекса на труда, които да позволяват на директорите да предлагат пенсиониране на преподаватели при навършване на възраст. Според тях това също е стъпква в преодоляването на демографския и кадрови проблем в учителския корпус.

Ще има ли програма за развитие на децата от 3 до 7 години, попитаха детски учителки. Разработката е готова, търсим възможност за дофинансиране, обясни доц. Тенева. Тя се съгласи с участниците в дискусията, че една от причините за отпадането на ученици е социалната. Анализът на динамиката на движение на децата от първи и втори срок сочи, че по-малко от половината напускат образователната система поради слаб успех. Правим всичко възможно да преодолеем задържаното финансиране през последните 4 години, посочи Атанаска Тенева. Сферата на образованието е тази, в която наистина има увеличение на делегираните от държавата дейности, призна и ресорния зам.-кмет на Карлово, който обаче беше разкритикуван от гилдията за намалението от „Местни дейности". Общината е абдикирала напълно от поддържането на базата, единодушни бяха карловските директори. Местната власт е задължена да осигурява транспорт за пътуващите ученици до 16 години, но може да помисли и за възстановяване на общежитията като форма на социален ангажимент, каза Пламен Славов- член на образователната комисия в парламента. Той съобщи пред аудиторията, че утре предстои блиц контрол с министър Клисарова и част от повдигнатите въпроси ще й бъдат представени.

Доц. Тенева и д-р Славов се срещнаха и с обществеността в гр. Клисура. Там обсъдиха как да бъде съхранено образованието като основа за бъдещето на подбалканското градче. Кадри в машиностроенето ще бъдат необходими в района, предвид положителното отношението на настоящото правителство към ВМЗ-Сопот и планираната реиндустриализация у нас, каза Пламен Славов. От професионалната гимназия благодариха на зам.-министъра за съдействието да бъде санирана сградата и я поканиха да я разгледа. Тенева беше сезирана, че местната детска градина с филиали в Розино, Кърнаре и Христо Даново едва успява да покрие разходите за транспорт на децата, които подлежат на задължителна подготовка. Община Карлово отказа помощ, какво да правим, попитаха от ръководството на детското заведение, а Тенева и Славов се ангажираха търсят решение на казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай