БСП плаши с протести за "Белене"

Според СДС строежът на централата продължава

БСП плаши с протести за "Белене" | StandartNews.com

София. Раздорите около АЕЦ "Белене" се задълбочават. БСП заплаши с протести, ако ГЕРБ промени въпросат за референдума. СДС пък твърди, че управляващите и социалистите разиграват цирк и строежът на централата продължава.

Част от тези 760 хиляди, които се подписаха под нашия въпрос, може да излязат на протести, защото управляващите подменят волята им, заяви Янаки Стоилов от левицата.

Седмица след като премиерът заяви, че ще приеме въпроса на БСП за референдума, в сряда ГЕРБ даде нов текст. Той гласи "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Оригиналният въпрос на БСП е "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?".

От ГЕРБ обясниха промяната с желанието си да оправят грешките във въпроса на БСП. Според управляващите текстът на червените е противоконституционен, защото засяга конкретна централа. Освен това думата "атомна" не може да се използва по закон. Трябва да се замени с "ядрена". Това обаче стана повод за нови нападки между двете страни.

ГЕРБ се страхува от истинския референдум, който задава истински спорния въпрос, заявиха социалистите днес. Според тях управляващите държат на твърде къса каишка и президента с тези маневри около Конституционния съд.

Ако тръгнем да формализираме, въпросът е противоконституционен - изваждате си Конституцията, там пише по какви теми може да има референдум, заяви в отговор премиерът Бойко Борисов днес. Според него не ГЕРБ, а БСП се страхува от референдума.

Станишев веднъж не подписа договора, той се измъкна, че това го подписвала НЕК, но – НЕК е сто процента държавна фирма, ако й разпоредят, ще подпише договора, иначе ще смениш началника, ще сложиш друг. Веднъж избяга и не подписа договора, сега вече бяга и от референдума, коментира Борисов от Букурещ.

В спора се включи и Синята коалиция. Оттам алармираха, че АЕЦ "Белене" все още се строи. Това ставало ясно от писмо на НЕК, с което те разполагали. В него пише, че НЕК да иска строителството на далекопровод за проект „Белене".

Как е възможно да се иска съоръжение за спрян проект, попита риторично лидерът на сините Мартин Димитров. Според него колегите му от БСП и ГЕРБ разиграват цирк с референдума, а всъщност имат намерение да строят централата.

За Синята коалиция е ясно, че целта на този референдум е да отвори вратата на „Белене", за него ще гласуват ГЕРБ и БСП и след него централата ще бъде възобновена, заяви още Мартин Димитров. Той предрече и коалиция между ГЕРБ и БСП през следващия мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай