БСП обмисля надбавки да получават всички деца

БСП обмисля надбавки да получават всички деца | StandartNews.com

Кюстендил. Управляващите ще търсят вариант детски надбавки да получават всички деца, съобщи зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова. Народното събрание пък ще има нова интернет – страница, а към институцията ще заработи консултативен съвет по законодателството. Манолова отново потвърди, че увеличение на тока от 1 юли със сигурност няма да има.

„С бюджета за следващата година ще бъдат търсени възможности за увеличаване на детските надбавки, както и възможността те да бъдат получавани от всички български деца", каза Манолова на пресконференция в Кюстендил. Увеличението им е заложено в „Плана Орешарски", а преди дни депутатът Янаки Стоилов съобщи, че те ще скочат на 60 лв., както и че може да бъде разширен обхватът им.

Тя напомни, че кабинетът предвижда подпомагане на младите семейства, посредством увеличаване на майчинството, увеличаване на еднократната помощ за първокласници, както и увеличаване на енергийната помощ и разширяване на нейния обхват. Второто направление, по което новото правителство започва работа, е свързано с предприемане на действия за намаляване на административния натиск върху бизнеса. В понеделник премиерът Пламен Орешарски проведе първи срещи с работодатели по темата.

Манолова потвърди отново, че увеличение на тока от 1 юли няма да има. „Заявили сме ясно, макар че това е в правомощията на регулаторния орган ДКЕВР, че цената на тока няма да се увеличава. От първи юли това е факт, няма да има увеличение на цената на електрическата енергия", каза тя. В края на миналия месец шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова обясни, че поскъпването ще бъде отложено с промени в Закона за енергетиката, които ще изместят регулаторния период.

„Необходимо е да бъдат предприети конкретни стъпки, за да може българският парламент да върне престижа си на висш орган в държавата", каза още Манолова. Според нея диалогът с гражданите и неправителствените организации трябва да се случва по друг начин. Парламентът ще бъде по-отворен за тях.

„Ще има пълна публичност и прозрачност на всичко, което се случва в Народното събрание. Това ще стане с една нова визия на интернет страницата на парламента. Ще бъде създаден консултативен орган по законодателството, в който ще влязат учени от академичните среди, експерти и неправителствени организации. Ще бъдат заложени минимални изисквания, посочени в Закона за нормативните актове. Ще се оценява ефектът на въздействие върху обществените отношения за всеки един новоприет закон", обясни още зам.-председателят на Народното събрание.

Мая Манолова коментира и така наречения „блиц контрол", като според нея така ще има повече динамика и интересен парламентарен сблъсък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай