БСП като "Гераците"

Мораториумът за нивите ще падне в 12 без 5, успокояват се "непослушните"

БСП като "Гераците" | StandartNews.com

София. "Нивите ни разцепиха като в "Гераците", шегуваха се вчера в кулоарите червените депутати. Другарски съд за гласувалите с "Атака" и ГЕРБ 59 социалисти нямаше. Но част от червените се ядосваха, че са паднали в капан, слушайки съвестта си. "Не сме искали да правим "коалиция" с Бойко и Волен и да предаваме партията, просто нямахме избор - как ще се изправим утре пред избирателите си?", оправдаваха се "непослушните" от БСП. Утехата им бе, че мораториумът за закупуването на земя от чужденци ще отпадне в 12 без 5. Червени депутати, които не са гласували с "Атака", признаха неофициално вчера, че ще подкрепят решението на ДПС за сезиране на Конституционния съд (КС) и отпадането на мораториума. Защото е противоконституционен, заявяват категорично от "Позитано" 20. БСП готвят и план Б - нов закон за земята, който да регламентира точно търговията с нивите. Закупуването на земеделска земя да бъде обвързано с нейното ползване, е едно от предложенията, които Румен Йончев ще предложи на колегите си от Коалиция за България, коментира той. "Няма опашка от желаещи да инвестират в земя у нас, а основните опасения на вносителите са, че ще дойдат купувачи от Турция и арабския свят. Опасенията на българските граждани трябва да се обсъждат и да се решават в българския парламент", допълни още Йончев.

Колегите му предлагат да се направят поредица от дискусии в страната. "Ние освен законодатели трябва да се съобразяваме с нивото на българина, с неговото възприятие и обич към земята и да се опитаме в тези няколко месеца, в които ще предприемем необходимите закони, да убедим българина, че не става въпрос да го ограбим и да го оставим без земя, а да направим така, че да е още по-плодородна. Ако популистко означава, че защитаваме интересите на народа - нека е така", заяви пред "Стандарт" соцдепутатът Таско Ерменков. "Това беше гласуване по съвест", каза и Ваня Добрева от БСП. "Някъде и ние трябва да си правим извода, че нашето поведение трябва да бъде по-последователно в национален план", допълни соцдепутатката, която също подкрепи мораториума за земята на "Атака".

Беше грешка, но и жест към избирателите

Антон Кутев, депутат и медиен секретар на БСП

- Г-н Кутев, подкрепихте мораториума на "Атака", защо?

- Да, въпреки несъстоятелността на този мораториум го подкрепих. Това беше един вид жест към българските граждани, защото огромна част от тях искат да се предприемат стъпки за ограничаване на тези сделки. Гласувах "за" с идеята да покажа, че подкрепяме ограничаването на купуването на земя, а друг е въпросът, че трябва да се предприемат адекватните мерки, а не този мораториум. На заседание на парламентарната група решихме, че може да се подкрепи, но нямахме категорично решение за подкрепа. И тези, които гласуваха против, не гласуваха против решението на групата.

- Т.е. няма напрежение сред депутатите от БСП?

- Категорично. В края на краищата ясно посочихме какво искат българските граждани - земята на този етап да не се продава на чужденци. Трябва да изпълним тяхната воля по най-добрия начин. Въпреки че този мораториум има опасност да създаде международни проблеми на България от страна на Европейския съюз. Защото е ясно, че когато българи могат да купуват земя в Германия, а немци не могат да го правят у нас, това автоматично довежда до въпроса какво правим с Шенген? Как отпада Шенген при това положение? Възниква и въпросът какво правим с пазара на труда във Великобритания? Ако има протекции на нашите ценности, логично е те да правят протекции на своите. За мен това решение ще има неблагоприятни последствия за общата ни политика в рамките на Европейския съюз.

- Как ще излезете от тази ситуация?

- Първо, трябва да се направят наистина реалните законови промени. Които в рамките на приемливото за Европа законодателство гарантират, че земята няма да се купува от граждани извън ЕС. За мен продажбата в рамките на ЕС не е проблем.

- С гласуването не поставихте ли в малко неудобна позиция лидера си Сергей Станишев?

- Нямаше изрична позивна от Станишев какво да правим. Напротив - той много ясно гласува против. Проблемът е за позицията на България в рамките на ЕС и ЕК, не е за Сергей Станишев.

И сега фирми с 2 лв. капитал купуват земя

Румен Йончев, лидер на Земеделски народен съюз и депутат от Коалиция за България

- Г-н Йончев, защо гласувахте въздържал се, а не против мораториума?

- Не исках да обидя решението на колегите си. Но очевидно такова решение противоречи на конституцията и на международните ангажименти на страната. И по същество не може да бъде изпълнено. Втората не по-малка причина е, че такъв натиск върху пазара на земеделски земи в България няма. Всеки, който досега е искал да закупи земеделска земя у нас, е могъл да го направи, като регистрира дружество с 2 лева капитал. Даже напротив, някои фондове от капиталовия пазар в момента се чудят как да се отърват от тези инвестиции, защото те не носят мечтаните печалби. Земеделието е сектор, в който собствеността и ползването не бива да бъдат много далече едно от друго. Хубаво е собствениците на земя да бъдат и нейните ползватели. Така че трудно би било за едни чужденци да дойдат и да правят земеделие в България.

- Защо тогава се наложи извънредното заседание на парламентарната група и как дойде решението, че ще подкрепите мораториума на "Атака"?

- Групата се опитваше да достигне до единно мнение на тази тема. Всички се обединихме около текста, който предложи Янаки Стоилов. Той отговаряше на конституционните условия, но за съжаление залата не се обедини върху този текст. Стоилов предложи да задължим Министерски съвет да изработи необходимите проекти за промени във вътрешното законодателство, които да ограничат възможностите за купуване и ползване на земеделски земи от чужденци. А парламентът прие едно решение, което по същество противоречи на конституцията и не поражда правни последици.

- Вие ще се подпишете ли под искането на ДПС до Конституционния съд мораториумът да падне като противоконституционен?

- Бих се подписал, макар че то не е и необходимо, защото това решение не поражда правни последици. То е проява на една емоция.

- И 5-те часа дебати бяха бутафория?

- Да, едни загубени 5 часа за българския парламент. И проява на неособена правна зрялост на колегите, които дълго и напоително отстояваха решението.

- Популистки ли гласуваха тогава колегите ви от Коалиция за България?

- Страхувам се, че някои са се подвели в този ред.

Политическият миш-маш лъсна

Ивайло Калфин, евродепутат от БСП

Народното събрание прие абсурдно решение за продължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Това е най-антиевропейското решение на българския парламент от много години насам. То е срам за тези, които са го гласували, и показва тоталния политически миш-маш в българската политика, в която избирателят вече не знае кой какво прави и за какво се бори. Парламентът можеше да подходи много по-удачно в случая, като избегне конфронтация с Европейския съюз. Първо, да се поясни, че забраната за продажба на земя продължава да важи за всички граждани на страни извън ЕС. Турци, китайци, руснаци, индийци и японци ще продължават да имат досегашните си ограничения. Второ, да се припомни, че в момента всеки чужденец срещу 2 лв. може да регистрира българска компания и да изкупи, ако може да си го позволи, и цялата земя на държавата. Трето, ангажиментът ни е да създадем равни условия за европейските и българските граждани.

Това означава, че можем да приемем съществуващи в ЕС практики примерно за размера на притежаваната земя, за използването и по определено предназначение или за уседналост примерно за 10 г. в страната преди да се купува земя. Може - ако има и най-малкото чувство на национална отговорност и политическа смелост в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай