БСП иска закриване на Комисията по досиетата

БСП иска закриване на Комисията по досиетата | StandartNews.com

От БСП се обявиха за закриване на комисията по досиетата и заменянето и с Институт за национална памет. В деловодството на парламента днес социалистите внесоха Закон за архива на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската национална армия. "За своето 9-годишно съществуване тази комисия освен да внася раздори в българското общество, не допринесе с нищо друго. Със закона, който внасяме искаме по различен начин да уредим темата за досиетата на бившите разузнавателни служби. Дейността, свързана с документите и техните архиви, ще се предоставя в архивна агенция, наречена Институт за национална памет", обясни говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Основните насоки в действащата правна рамка ще бъдат: На първо място заличаването на публичните длъжности и публичните дейности. Второто е премахване на задължителния елемент на проверката на определени хора, като то ще се замести с възможността за предварителна проверка на кандидатите на различни позиции. Третото, което включва законът е уточняването на значението на т.н "картонче", което не може да бъде доказателство за принадлежност на органите на Държавна сигурност към разузнавателните служби.

Четвъртото, за което настояват ясно, е да се разграничат лицата от тези, които са доносничели за лична облага, т.к в член 3 са заложени принципите на политическа неутралност и спазване честта и достойнството на служителите за сигурността на страната.

От БСП категорично отрекоха те да са организатори на протестите пред парламента, който се очакват днес по-късно. "Отдавна предупреждавахме за гражданското недоволство и това не е никаква изненада, подчерта Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай