БСП и ГЕРБ се дебнат до последно в листите

БСП и ГЕРБ се дебнат до последно в листите | StandartNews.com

Ламбо срещу дама, Вежди подгласник на Бойко

Ген. Тонев излиза срещу Янаки Стоилов в Пазарджик

Битката между ГЕРБ и БСП на предстоящите парламентарни избори предлага интригуващи лични сблъсъци. В щабовете и на двете партии вече са почти готови с листите. Днес от 14 часа Бойко Борисов ще представи водачите. По същото време на "Позитано" 20 започва заседанието на Националния съвет на БСП. На него председателят на социалистите Михаил Миков ще постави на гласуване състава на червените листи.
От пръв поглед се набива на очи, че повечето челни места и при двете най-големи формации са поверени предимно на бивши министри.

По традиция противниците вадят тежката артилерия за столицата. Бойко Борисов и Михаил Миков ще се изправят един срещу друг в софийския 25-и избирателен район.

В 24-и софийски избирателен район соцпартията ще извади един от най-силните си козове - любимия актьор на няколко поколения българи Стефан Данаилов. Според прогнозите ГЕРБ ще му противопостави Джема Грозданова. В предишните два парламента тя влиза от този район като депутат. но за пръв път ще води листата на партията си.
В района с най-много мандати (16) - 23-и софийски, ГЕРБ ще заложи на един от най-напористите си депутати Александър Ненков, докато червените слагат за номер 1 Жельо Бойчев.

В провинцията особено интересен се очертава мачът ГЕРБ-БСП в Пазарджик. Там вече е ясно, че червената листа ще се води от Янаки Стоилов. Новината е, че срещу него излиза бившият шеф на ВМА и сегашен зам.-кмет по здравеопазване в Столична община ген. Стоян Тонев, заявиха пред "Стандарт" източници от щаба на ГЕРБ. Пазарджик е сред ключовите избирателни райони, тъй като е с цели 9 мандата. Лично Бойко Борисов е поканил ген. Тонев за водач на тамошната листа.

Завързан двубой ще има и в морската столица

Срещу военния министър от кабинета на Пламен Орешарски Ангел Найденов Генерала изпраща регионалния си министър Лиляна Павлова. Във Варна партиите се борят за 15 мандата. И логично съставят едни от най-силните си листи. След Найденов БСП поставя още един министър от предишното правителство - проф. Анелия Клисарова. Преди да дойде на жълтите павета, тя бе ректор на Медицинския университет във Варна. ГЕРБ отвръщат с номинацията на адмирал Пламен Манушев. В челната тройка на варненската листа Борисов ще постави и един от най-добрите експерти по комуникации у нас Красен Кралев. Бизнесменът не е член на ГЕРБ, но е с номинации от гражданската квота. "Кралев е родом от Варна и отговаря на изискванията на Борисов за новите попълнения в листите - да са местни хора, с авторитет и професионалисти", коментираха от централата на ГЕРБ.

Павлова ще има челен сблъсък на друг терен

с още един министър от кабинета "Орешарски" - Драгомир Стойнев. Двамата са първи в листите на партиите си в Стара Загора.

В Бургас ГЕРБ най-вероятно ще издигне за водач Ивелина Василева, която цяла година взимаше активно участие в публичните изяви на партията главно по екологични теми. В 42-ото народно събрание тя бе избрана именно от крайморския град. Срещу нея от БСП ще се изправи бизнесменът Петър Кънев, който е от гражданската квота в лявата коалиция. На предишния вот той влезе в парламента от Велико Търново. Тежък сблъсък се очертава в Благоевград между Кристиан Вигенин и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Червените в Пиринско склониха на водач "отгоре", след като първоначално се бунтуваха срещу спуснатия им от "Позитано" 20 бивш дипломат номер 1. Подгласник на Вигенин вероятно ще е Спас Панчев - лидер на ЗС "Ал. Стамболийски". В листата на ГЕРБ след Цветанов е Георги Андонов.
В София-област битката за избиратели между БСП и ГЕРБ ще е между Корнелия Нинова и Ивайло Московски. Транспортният министър на Борисов има вероятност да бъде и в плевенската листа като рамо за Цецка Цачева.

В града на Панорамата Цачева се изправя срещу Румен Гечев

Московски ще бъде втори или трети в листата, за да трупа гласове в полза на местната структура.
Миналогодишният сблъсък ще се повтори в Кърджали. Социалистът Милко Багдасаров и ГЕРБерката Цвета Караянчева са водачите на листите там.

Римейк на сблъсък от преди един парламент правят и Георги Божинов (БСП) и Тотю Младенов (ГЕРБ) във Враца.
Днес ще се разплете и интригата за листата на ГЕРБ в Пловдив. Очакванията са за изненадващ ход на Борисов, който трябва да оглави листата в града на Альоша. Но ще дръпне при себе си за подкрепа и министъра на културата от своето правителство Вежди Рашидов, който доскоро бе спряган за водач в Силистра.
Днес на пленума на БСП ще станат ясни местата в листите на червените на бившите министри по здравеопазване и регионално развитие - д-р Таня Андреева и Десислава Терзиева. Пак днес ще стане ясно и дали здравният министър от кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова ще бъде водач на листа. Или отново ще е в тройката за Русе. Водач край Дунав е със сигурност Пламен Нунев. Вероятно Атанасова ще е втора, а след нея - Светлана Ангелова. От БСП заложиха на ректора на русенския университет проф. Христо Белоев. В червената листа отново е и Таню Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай