БСП: Европа не може да измести ролята на институциите

ГЕРБ: Не се връщаме в парламента под чужд натиск

БСП: Европа не може да измести ролята на институциите | StandartNews.com

София. "Европа е заинтересована всички страни членки да бъдат политически стабилни и да се гарантира нормално функциониране на всички институции", заяви Деница Златева, народен представител от ПГ на КБ в ефира на Нова телевизия. Социалистката обясни, че става въпрос и за това да има нормални отношения между различните институции и политически партии. Според нея, това може да се види във всички призиви и на зам. - председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, и на посланиците на Франция и Германия.

По думите й, винаги е имало диалог с ЕК, както по времето на управлението на ГЕРБ, така и на Тройната коалиция. Златева допълни, че към България и преди са били отправяни критики в различни ресори - правосъдие, вътрешни работи и други. Според народния представител обаче, Европа може да е модератор, но не може да измести ролята на институциите и политическите партии в страната. На въпрос дали изказването на зам. - председателя на ЕК се приема като намек БСП и ГЕРБ и всички, които носят отговорност да се обединят, за да изведат страната от нестабилност, тя отговори "Тълкуваме го като пореден, този път официален призив, политическите партии да водят нормален диалог в институциите, в които те легитимно са избрани".

"Не трябва вината да се прехвърля само върху последните два месеца. Отговорност носим всички. Странно е управляваща партия, която 3 години и половина толерираше определени кръгове, създаваше изкуствени монополи и упражняваше натиск върху медиите сега да прехвърля отговорност", категорична беше тя.

Според народния представител, трябва отделните политически субекти да започнат един нормален разговор, какъвто се води във всички европейски страни и да се дефинират приоритети. "Този разговор обаче, не може да се осъществява посредством ултиматум", заяви Златева.

Социалистката обаче, приветства решението на ГЕРБ да се върне в парламента, във връзка с предстоящото гласуване на актуализацията на бюджета, защото политическите дебати не трябва да се случват извън парламента. По думите й, трябва да има диалог и с представители на гражданското общество.

"Ние поканихме гражданите за диалог и част от тях се отзоваха в парламента и в Министерски съвет", заяви тя, но обясни, че няма как да се накарат всички да вземат участие в тези разговори.

"В никакъв случай не може да се направи заключението, че се връщаме в парламента под външен натиск", отбеляза евродепутатът Моника Панайотова, евродепутата от ЕНП и ГЕРБ.

По думите й европейските критики са посланията, които чуваме всеки ден от страна на протестиращите. „Бих очертала пет ключови послания, които се генерираха от страна на посланиците и от различните представители в Брюксел", каза представителят на бившата управляваща партия.

Първото е, че назначаването на публични личности трябва да става при открити процедури, посочи Панайотова. "Второ – необходим е плурализъм на медиите. На трето място, че гражданското общество заслужава да бъде чуто, на четвърто място - проявата на екстремизъм, нетърпимост и ксенофобия, която се проявяваше от страна на парламентарната група на 'Атака'. Европа не е безразлична и към това, което се случва в българската икономика", каза още Панайотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай