БСП подскочи, призив към Радев

Относно военно подпомагане на Украйна

БСП подскочи, призив към Радев | StandartNews.com

Президентът да изчака решението на Конституционния съд, преди България да включи свои военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна. За това настояват от БСП.

Ден по-рано правителството реши да изпълни решението на парламента за изпращане на военнослужещи за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM).

"Вчера служебното правителство на президента Радев прие решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с което се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна.

Ние гласувахме против в 48-ото Народно събрание. Призовахме президента Радев да наложи вето. Той не го направи и обслужи военнолюбците. Внесохме в Конституционния съд искане за обявяване на това решение за противоконституционно.

Призоваваме президента Радев да спре изпращането и да изчака решението на съда. Дотогава България да се въздържа от включване на военнослужещи в Мисията за военно подпомагане на Украйна.

Ние, българските социалисти, искаме прекратяване на войната и дипломатически преговори за установяване на мир", допълват от левицата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай