Четвъртък,

БСП откри местните избори. Започва кастинг за кметове

От: СТАНДАРТ -
901
БСП откри местните избори. Започва кастинг за кметове
A
A
A

Докато цялата държава е в очакване на кабинета „Габриел”, БСП, която отказа да участва в първия мандат и да го подкрепи, откри надпреварата за местните избори. Социалистите започнат кастинг за кметове.

Един месец низовите организации ще номинират кандидати за общинския вот наесен.

Пленумът на БСП взе решение да участва в изборите за кметове и общински съветници през 2023 г. във формата коалиция "БСП за България". Също така упълномощи Изпълнителното бюро да търси възможности за разширяване подкрепата за кандидатите на "БСП за България" на основата на предизборната платформа на БСП, както и председателят на партията да сключва споразумения за подкрепа с други политически партии и неправителствени организации, съобщи „Позитано” 20.

Членовете на Националния съвет дадоха мандат на градските, общинските и районните съвети да вземат решение по преценка за обсъждане и образуване на местни коалиции на основата на коалиция "БСП за България", след съгласуване с ИБ на НС на БСП.

Пленумът утвърди политическите изисквания и механизма за оценяване на дейността на кметовете и общинските съветници, издигнати или подкрепени от БСП или коалиция за издигане на кметове и общински съветници от "БСП за България".

Събранията на общинските партийни организации ще бъдат от 1 юни до 1 юли 2023 г. със следния примерен дневен ред: оценка за работата на общинските съветници и кметовете, предложения за кандидати за кметове и общински съветници.

Ето какво още реши пленумът на БСП:

Общинските (районни), градски конференции да се проведат от 1 юли до 3 септември 2023 г.със следния примерен дневен ред:

- Приемане на оценка за работата на кметовете, издигнати или подкрепени от БСП и общинските съветници от БСП;

- Приемане на общинска (районна) предизборна платформа (визия) за участие в Местни избори 2023 г;

- Утвърждаване на формула и модел за участие в Местни избори 2023 на групата на общинските съветници;

- Издигане на кандидати за кмет на общината (района). Утвърждаване кметовете на населени места, подреждане и утвърждаване листата за общински съветници.

По време на заседание Националният съвет на БСП взе още решението да възложи на ИБ на НС на БСП в срок до 23.05.2023 г. да изготви примерен график за провеждане на срещи с областните съвети на БСП за координиране на дейностите по организация и подготовката за участие на БСП за България в местните избори през 2023 година.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com