БСП към Тагарев: Всеки ден ще е така…

Червените гневни за военния министър

БСП към Тагарев: Всеки ден ще е така… | StandartNews.com

Всеки ден ще е така – до оставката! Помните ли този лозунг, който гневните българи скандираха под прозорците на Жан Виденов по време на кризата в края на 1996 г.? Е, БСП го възкреси, но – срещу Тодор Тагарев.

ВИЖ ОЩЕ: Тайната пада! Генерал разкри танкове и какво още пращаме на Украйна

Докато Тодор Тагарев е член на кабинета, БСП ще настоява ежедневно за оставката му, обяви Иван Иванов от БСП в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Според Иванов с последните си изявления Тагарев е поставил под риск националната сигурност.

„Това, което заяви - че е поискал след среща с генералитета в българската акватория на Черно море, да се разположат военни сили. Това противоречи на конвенцията от Монтрьо”, каза Иванов.

„Тагарев заяви, че трябва да се подсилят фланговете на НАТО с разполагането на разузнавателни и сили с кинетично действие. Категорично на първо място това ни приближава все повече до войната, на второ място е удар върху българската икономика”, смята Иванов.

„Спомняте си опитите да се застраши туризма с говоренето за замърсяване на Черно море. Следващата стъпка е да кажем, че искаме да се разположи оръжие”, коментира той.

Иванов отново подчерта позицията на БСП, че даването на оръжие на Украйна, означава продължаването на войната.

„Трябва да се намери дипломатически изход. Започването на преговори означава финал на тази война”, смята Иванов.

Според него България трябва да пази неутралитет, това е и позицията на БСП.

Към момента няма пряка заплаха за нашата сигурност, допълни Иванов.

Той не вижда причина Русия да не се изтегли от окупираните украински територии, след приключването на военните действия и след приключването на войната с преговори.

Що се отнася до анексирането от страна на Русия на

окупираните Луганска, Донецка област и Запорожието, Иванов каза: „Международното правото категорично ясно казва, че подобни спорове се решават с преговори, когато се седне на масата. Преди тази война имаше едни споразумение от Минск, където бяха поставяне изрични условия,

коя страна какви задължения има. Ние настояваме да се седне час по-скоро на преговори.

Иванов отново повтори за несъгласието на социалистите с декларацията, приета в НС ,по отношение на приемането на Украйна в НАТО след приключване на войната.

По отношение на АЕЦ „Белене”, депутатът е категоричен, че този проект е бил възможен да се реализира.

„Около 10 милиарда лева щеше струва довършването на АЕЦ „Белена”. Имаме нужда от тази нова енергийна мощност”, смята Иванов.

„България традиционно винаги е била ядрена сила тук на Балканите. В момента имаме два работещи реактора в АЕЦ „Козлодой”, каза Иванов.

БСП е подкрепила да се проведе референдум за въвеждането на еврото, заради гражданите, които са се подписали под това искане. Позицията на БСП иначе била, че един ден трябва да се приеме еврото в България, когато обаче държавата е готова икономически да поеме тази тежест и този риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай