Тайната пада! Генерал разкри танкове и какво още пращаме на Украйна

Съби Събев проговори

Тайната пада! Генерал разкри танкове и какво още пращаме на Украйна | StandartNews.com

България има какво да предостави като военна помощ на Украйна, въпрос на политическа воля е. Това заяви генералът от резерва Съби Събев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„От публичната информация за военните запаси на България, не е проблем да изпратим 30-31 танка (това е танков батаньон), самоходни артилерийски системи, боксируеми оръдия 152 мм – 150 броя, реактивни системи за залпов огън „Град” над 150 броя, МТЛБ-та, средства за ПВО. Имаме един комплекс С-200, който е с най-голям обхват. Той е технологично остарял, но ако Украйна предяви интерес, може да й се предостави, а да запазим за нас С-300”, уточни първият национален военен представител на България в НАТО.

Ако предоставим своето въоръжение, може да очакваме то да бъде компенсирано до около 50% от дадената на Украйна отбранителна помощ.

Според него служебното правителство е трябвало да приеме подобна оферта и определи като погрешна позицията да не се предоставя военна помощ на Украйна.

„Президентът е стратегически неадекватен, проявява стратегическа неграмотност. Оценките му не съвпадат с оценките, давани от Пакта”, обясни ген. Събев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай