БСП иска правителство на ГЕРБ. Ще го подкрепи ли?

Съставянето на кабинет е едната част от ежедневието, другата част е бъдещето на България

БСП иска правителство на ГЕРБ. Ще го подкрепи ли? | StandartNews.com

В БСП се надяват ГЕРБ да успее да състави правителство, макар че те няма да го подкрепят, обяви пред БНТ заместник-председателят на групата на „БСП за България“ в парламента Георги Свиленски.

„Аз се надявам да намерят възможност да направят правителство, но ние ясно сме заявили, че мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ няма да подкрепим. Не бихме участвали в правителство, което ще подкрепи онзи 12-годишен модел, който доведе държавата до това положение за две години да правим пет избора, да имаме една разградена държава, разградена администрация“, категоричен бе Свиленски.

По думите му съставянето на кабинет е едната част от ежедневието, другата част е бъдещето на България и бюджетът. „Ние вече водим разговор по политики, вчера го започнахме с “Продължаваме промяната“. Затова поканихме всички и провеждаме тези срещи - да намерим минимален консенсус, който може да имаме за Бюджет 2023 г.“, обясни социалистът и уточни, че ако се стигне до трети мандат, който да отиде при БСП, левицата ще има база, върху която да стъпят и да водят преговори.

„Засега виждаме на 95% покриване на предложенията на програмите в социалната част с “Продължаваме промяната“. Днес имаме среща с ГЕРБ - ако те са съгласни да повишим минималната работна заплата на 850 лв., да се дават за първо дете 500 лв., за второ 1000 лв., да бъдат безплатни лекарствата за деца до 14 г. и учебниците до 12 клас, да преизчислим пенсиите - ние ще имаме отговорността да кажем, че можем да поемем мандат и отговорност за съставяне на правителство“, каза още той. И допълни, че българското общество ще даде своята оценка, както е направило с “Има такъв народ“ - от първа политическа сила, сега не са в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай