Сряда,

БСП и ГЕРБ спориха за излишъка за 2018 г.

От: Редактори -
A
A
A

Преразпределението на излишъка ще остане в историята като кражбата на годината, заяви в декларация от името на ПГ на "БСП за България" заместник-председателят на групата Антон Кутев.

Той посочи, че се очаква годината да завърши с 2,8 млрд. лева излишък, което е повече от 10 процента над заложените приходи в бюджета за тази година. "Огромни пари, изкарани с тежък труд от българите, платени на държавата със скърцане на зъби, в условията на тежък недоимък", посочи Кутев. "Управляващите казвате, че сте свършили много добра работа и затова сте събрали толкова много пари над предвидените в бюджета - това, както всички знаем, си е лъжа", коментира той.

Кутев припомни, че при обсъждането на бюджет 2018 от БСП многократно са прогнозирали, че държавата ще събере повече приходи. "Тогава ви казахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста неподчтена цел - да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 милиарда от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната, пренебрегвайки духа на закона, без никаква конкуренция и прозрачност", посочи той. Кутев коментира, че събраните близо 3 млрд. лева повече сега се харчат по най-непрозрачен начин и "в интерес не на българските граждани, а на двама или трима човека, които ще станат неприлично богати".  Аз знам името на поне един от тези хора, добави той.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" припомни предложенията на левицата миналата година, които са щели да струват 2 млрд. лева и 134 млн. лева - за преизчисляването на пенсиите, покриването на дълговете на държавните болници и на дълговете на НЗОК към чуждестранни здравноосигурителни каси. Всичко това не се случи, защото от пенсиите на пенсионерите не може да се краде, коментира Кутев. "Социалните разходи, които ние ви предлагахме, не са по душата на Борисов, защото пенсионерите комисиони не плащат", добави още той.

Пряко доказателство за това, че именно комисионите са мотивацията ви за действие е начинът, по който тази седмица харчите парите на българските гражданите, коментира Антон Кутев. Той посочи, че вчера правителството е решило да изхарчи 1 350 000 000 лева от излишъка за строителството на магистрала "Хемус". По думите му тези пари ще бъдат изхарчени без никакви обществени поръчки, те ще бъдат възложени на държавната фирма "Автомагистрали", която няма никакъв капацитет да изпълни подобно строителство - няма машините, няма персонала, няма материалите, т.е. тя ще препоръча дейностите по строежа на други частни фирми.

Правителството работи великолепно и събра над 2 млрд. излишък, отговориха на БСП от ГЕРБ. Декларацията беше прочетена от Спас Гърневски от парламентарната трибуна. По думите му правителството не дава тези пари персонално на този или онзи, а ги дава за българския народ и за политики.

Говорите за кражба на годината, но кражбата на века стана много по-рано - от 1989 г., когато се пребоядисахте, и 20 години разграбвахте държавата, обърна се Гърневски към социалистите. По думите му в прочетената от БСП декларация имало две истини. "Едната е, че признахте, че българското правителство работи великолепно и е направило 2 млрд. излишък от борба с корупцията и със сивата икономика - това, което при вас не става никога", посочи той. Второ тези пари се харчат абсолютно законосъобразно от българското правителство, добави той. Гърневски отбеляза, че "тези пари отиват за политики, секторни - учители, полиция, социално слаби хора, и за инфраструктурни проекти, които цялата страна чака". Ако няма инфраструктура, няма бизнес, няма икономика и няма пари за нови социални дейности, обобщи той. Така че благодаря, че отчетохте тези постижения на правителството, добави Гърневски.

"Още нещо - казахте за трима богати хора - да ви ги припомня. Цяла България ги видя - фамилията Баневи, фамилията Арабаджиеви, Пенчеви, Стайкови", каза депутатът от ГЕРБ. "И всички тези висши олигарси до един произтичат от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност", коментира той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички