Бриго Аспарухов: Гласуването да е задължително

Бриго Аспарухов: Гласуването да е задължително | StandartNews.com

Задължително гласуване на изборите и мажоритарен избор биха довели страната ни на правия път, според Бриго Аспарухов, бивш депутат от левицата и бивш шеф на разузнаването.

Експертът по национална сигурност изрази одобрение към продължаващите протести. „Гражданското общество вече има шанса да се изгради – това е реакция на една развиваща се демокрация. Изпросихме си го – улицата да ни каже, че иска яснота, прозрачност, „не" на монополите, „не" на партиите. Обществото не вярва, че политиците може да имат контрол над процесите в страната. Всеки вече знае, че задкулисието е проблем за България", коментира Аспарухов.

Според него в момента моралният ход от страна на Сергей Станишев е да подаде оставка. "Очаквах Станишев да иска вот на доверие, но това не е правилният ход в момента. Това е грешен ход за мен. И причината е проста - този ход разделя пленумът на партията. По-моралният ход е подаване на оставка. Тя не се коментира, а се приема", подчерта Аспарухов.

За оставка на Пламен Орешарски обаче, според експерта, не е време. „Нека мислим трезво. Пада кабинетът – какво след това? Ще се изправим пред огромна пропаст – не знаем какво ще се случи. Избори на 2-3 месеца е голям лукс и изпитание за всяка държава и съвсем не са отговорът. По-разумното е да изчакаме – да видим дали програмата на Орешарски наистина ще се случва. Освен това, дори да има нови избори, те могат най-рано да се случат през септември. По-добре е да се заредим с търпение и да видим какво ще се свърши от кабинета", каза Аспарухов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай