Сряда,

Брекзит поставя остро въпроса за председателството

От: Администратор -
Брекзит поставя остро въпроса за председателството
A
A
A

Решението от референдума във Великобритания поставя остро въпроса с Българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като сме в една тройка с Великобритания и Естония. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й следващите дни ще са решаващи, предстоят много разговори и с генералният секретариат на Съвета, за да се намери най-добрия вариант

Кунева посочи, че при опознавателните преговори преди референдума са се очертали няколко възможни варианта. Единият е Великобритания да остане в тройката, но този вариант според нея изглежда все по-малко вероятен предвид ясният знак днес, че те излизат от съюза. Другият вариант е Малта да поеме и британското председателство, което би удължило мандата й от шест на 12 месеца и това би поставило сериозно предизвикателство пред страната. Третият най-реалистичен вариант, по думите й, е да бъде изтеглен мандата на естонското председателство, което пък би оказало пряк ефект върху българското. Допреди година имаше гласове, че България е започнала твърде рано подготовката си и че няма от какво да се притеснява, но днешното решение променя ситуацията и трябва да имаме чувство за спешност. Спешно е да разберем какво правим с изготвянето на приоритетите на тройката, които планирахме да направим заедно с Великобритания, ще се променя ли изобщо форматът на триото. Има и безкрайно много технически подробности за решаване – от документите през комуникационната програма, посочи още Кунева. 

Вицепремиерът посочи още, че европейските политици, в това число и "националните, трябва да си дадат ясна сметка успяват ли да обяснят добре предимствата на общия съюз на своите граждани. Великобритания има изключително добри икономически показатели и благодарение на достъпа до общия пазар.

"Въпросите пред нас са в три посоки. Първо, без съмнение трябва да си направим изводи на национално, европейско и международно ниво. А те са, че трябва да продължим да търсим начини да комуникираме последователно Европа, колкото да е трудно. Популизмът е опасен, той е ленивост на ума и на решенията и затова се заплаща силно след това", каза тя. Вторият извод е да не се оставя вакуум в ЕС по отношение на останалите водещи теми за съюза като миграционната криза, сигурността и икономическия растеж. След дните на вътрешнонационални консултации, да направим така, че да няма празнота в основните ни политики. Третият извод е засилване на интеграцията и силно лидерство в Европа.

По думите на Кунева, това е единственият отговор на сегашната ситуация.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички