Бойко: Правете бебета, докато няма ток (ОБЗОР)

Бойко: Правете бебета, докато няма ток (ОБЗОР) | StandartNews.com

Награди за доброволци в преспите, обеща премиерът

Правете любов, напук на бедствието. Това послание отправи премиерът Бойко Борисов днес от Смолян. Втора седмица там все още има семейства без ток. "Дай, боже, едно хубаво нещо да има. Да решим демографския проблем. Ако е така ще ви гасим тока по една седмица", каза на шега премиерът по време на заседанието на Кризисния щаб. Той обеща до вторник в бедстващите села да има или ток, или генератор. Премиерът нареди спешно да започне чистенето на речните корита от падналите дървета, за да се избегнат наводненията. На всеки доброволец, помагал на хората в Смолян, да се измъкнат от снежния капан ще бъде дадена награда от 10 кубика дърва, обеща още Борисов.

Той съобщи, че в сряда ще възстановят на кметовете похарчените пари за борбата с преспите.

10 кубика дърва за доброволец
До сряда ще платим на кметовете похарчените пари за бедствията, обеща премиерът

По 10 кубика дърва, паднали от бедствията в Смолян, ще бъдат раздадени като награда на всеки доброволец, помагал на хората в региона. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Смолян. Заедно със строителния министър Лиляна Павлова министър-председателят свика кризисен щаб, който бързо да помогне на областта след падналия близо 2 метра сняг. По време на заседанието премиерът лично благодари на кметове, областни, полицаи, пожарникари, горски, войници, лекари и доброволци за отличната координация и бързата помощ за бедстващите хора. След това Борисов нареди от днес спешно да започне чистенето на речните корита от падналите хиляди дървета, за да не станат наводнения от топенето на снеговете. "Възложил съм сряда преди заседанието на Министерски съвет кметовете да ми напишат от какво имат нужда. Почти по всички теми ще им окажем помощ. В сряда ще компенсираме общините с направените разходи, така че да го понесат по-лесно. Факт е, че бедствията ще продължават, това, което виждаме, природата ще ни го дава", каза Борисов. И допълни, че падналите дървета ще бъдат събрани и раздадени на доброволци и бедстващи. "На едни ще дадем награди, на други - помощи. Защото тези хора, които карат камиони, камацута, големи машини, ротори и багери, фадроми по 30 часа са работили, рискували са живота си. Тези хора всичките са се справили блестящо и затова ще бъдат наградени", заяви Борисов. И нареди земеделското министерство да съдейства по най-бързия начин хилядите паднали от снега дървета в Смолян и областта да бъдат маркирани и предоставени на нуждаещите се чрез съответните общини. "В региона има унищожени стотици хиляди дървета, има унищожени цели горски масиви. Повалените стволове вече не са годни за нищо друго, освен за огрев и ще бъдат доставени на нуждаещите се в цялата област. Горското предприятие за Южен Централен район ще организира маркирането чрез горските стопанства и ще се раздадат на общините", обясни и строителният министър Лиляна Павлова. Тя допълни още, че ще бъде оказана помощ и за наемане на допълнителни хора по програми. "Лично разговарях с вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин и той се ангажира да съдействаме с форми на социално подпомагане", каза още Павлова и допълни, че към момента има около 100 свободни места по програма "Сигурност", които могат да бъдат използвани за целта.

Генератори за селата без ток

До вторник в бедстващите села или ще има ток или генератор. Това обеща премиерът Бойко Борисов при посещението си в Смолян. Той обясни, че ще бъдат направени и законодателни промени. "Ще се задейства инициатива да се направят промени в двете наредби 8 и 16 за сервитутите на пътищата и електропроводите, за да се увеличат просеките и да се избегнат подобни масови аварии заради падналите дървета", съобщи Борисов. По време на срещата си с хората той си спомни времето в казармата. "Преди 20 години в казармата с бригадния генерал в такива случаи нямаше проблем: умри, но връзка дай, търчи с катушката, един опъва жиците и има връзка", пошегува се Борисов. Премиерът се подразни от любопитен журналист, който го попита къде отива. "От такива като тебе не мога да се оженя. Само при мисълта, че ще ме питат къде отивам, абсурд да се оженя. Това ми е най-омразният въпрос къде отиваш и кога ще се върнеш", разсмя залата Борисов.

Министри с багери спасиха село от потоп

Министри с багери спасиха село от потоп. Земеделският шеф Десислава Танева и екоминистърката Ивелина Василева се притекоха по спешност на помощ на хората от пазарджишкото село Мало Конаре. 80% от къщите в най-голямото село в областта са наводнени заради подпочвени води. Под вода са и стотици, в които живеят над 5000 души. Веднага след като кметът на селото алармира кризисния щаб за бедствието, на място пристигнаха министрите на земеделието и екологията. Двете разпоредиха незабавно три верижни багера на "Напоителни системи" - ЕАД от Пловдив и Пазарджик да почистят и разширяват отводнителния канал в селото, който е общинска собственост. Бързите действия на Танева и Василева спасиха над 150 дка земи. "Чаках министрите с голяма надежда. Веднага след като пристигнаха, Десислава Танева извика багерите и те спасиха земите ни. А два дни ги обикаляме с гумени лодки, за да видим щетите. Те вече надхвърлят 6000 лв.", похвали дамите от кабинета "Борисов" 2 възрастен пазарджиклия. Той обеща на министрите от пресните му градински домати, които и тази година ще може да отгледа, тъй като водата от земите му се оттече в почистения канал за по-малко от 5 часа. В същото време министърът на земеделието и храните съобщи, че е в процедура изготвянето на проект за възстановяването на дигите на река Луда Яна и река Марица. "Собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата. За целта те трябва да се обърнат към областните служби по земеделие, където има сформирани комисии, и те ще оценят щетите", допълни още тя.

Момченце проплака, след като спасиха майка му

Бременната жена, която беше транспортирана с хеликоптер от бедстващото село Горно Прахово, роди момченце. То тежи 3,8 кг, като здравословното състояние и на майката, и на детето е нормално. Малкият се казва Емир.

Заради снежния капан, в който беше попаднало селото, жената беше транспортирана с хеликоптер и лебедка до летището край Пловдив, а оттам - превозена до Университетска болница "Св. Георги", където успя да роди благополучно.

Рухнал скат откъсна от света три махали

Огромни земни маси се блокирали пътя за три петрички села - Долене, Зойчене и Волно. Трети ден продължава борбата с огромното свлачище. Проблемът е, че се е срутил почти цял скат и в продължение на 50 метра пътният участък е затрупан. Машини и работници непрекъснато чистят, но непрекъснато има нови свличания на земни маси, които носят със себе си камъни и дървета. "Тясно е, трудно се работи. Най-важно е да осигурим достъп до трите населени места, за да не са откъснати от света", заяви кметът на община Петрич Вельо Илиев. В селищата живеят близо 100 души, повечето обаче са възрастни и болни хора. Според кметовете ще са необходими поне още 2-3 дни за отстраняването на земните маси от пътя. Дотогава ще се карат със специален джип хляб, храни и лекарства по черния път до населените места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай