Бойко обеща: Плиска възкръсва с 500 000 лв.

Галерия

Бойко обеща: Плиска възкръсва с 500 000 лв.  | StandartNews.com

Премиерът поиска първата българска столица да стане забележителност като Перперикон

Първата българска столица Плиска да възкръсне поиска премиерът Бойко Борисов. И обеща за целта идната седмица Министерският съвет да отпусне 500 000 лева.

"Съжалявам, че за Плиска толкова години нищо не се е правело. В общи линии само нещо бутафорно са се опитали да изградят, но нищо не се вижда. Затова целево ще бъдат разписани около 500 хиляди лева за разкопките в Плиска. И щом излязат базиликите и всичките неща, които са важни за нашата история, колкото трябва още, на етапи ще ги даваме. И ще я направим като Перперикон, голяма, красива и търсена от туристи. Ще стане всичко красота и сега ще го направя така, че като идват тука българите, като идват учениците, да могат да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали на това място преди 1150 години", обясни премиерът.

В събота в престолната столица Бойко Борисов бе удостоен с най-високото църковно отличие - орден "Свети цар Борис - Покръстител" - първа степен по повод 2 май - денят, в който отбелязваме 1150-годишнината от покръстването на България. Отличието бе връчено на премиера лично от патриарх Неофит. Орден "Св. Цар Борис-Михаил" получи и директорът на Агенцията по вероизповеданията Емил Велинов. Цар Симеон II Сакскобургготски пък бе удостоен с ордена "Св. Иван Рилски". На президента Росен Плевнелиев патриарх Неофит подари икона.

На честванията в Плиска се събраха хиляди жители и гости на града, управници и политици. Отбелязването на празника започна с тържествена литургия, отслужена от патриарх Неофит. За нея на Старата базилика бяха изградени олтар и престол, както изисква църковният канон. След края на литургията патриарх Неофит произнесе патриаршеско слово. "Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра. И така, отново да прославим заедно с цялата Църква владетеля, определил както с личния, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държава към християнската цивилизация", каза в словото си патриарх Неофит.

Преди официалната церемония премиерът Борисов разговаря с местните управници, които му обясниха в подробности докъде е стигнала реставрацията на Плиска. Тя е поредният обект, чието възстановяване е приоритет в кампанията на в. "Стандарт" - "Чудесата на България". Още през 2013 г. по време на дискусия на в. "Стандарт" първият кабинет Борисов се ангажира с изработването на подробни устройствени планове, уреждане на собствеността на обекта "Плиска" и отпускането на средства за реставрация и консервация.

След края на официалната церемония премиерът Борисов обърна внимание и, че за довършването на участъка Шумен - Белокопитово от магистрала "Хемус" ще са необходими около 28 млн. лв. Относно идеята за въвеждането на часове по вероучение в училищата, премиерът заяви, че се учил това от майка си. "Има министър на образованието. Моето лично мнение няма никакво значение", заключи премиерът. По думите му само за ремонт на храм-паметника "Св. Ал. Невски" ще са нужни 20 млн. лв., като се ангажира, че тази година на църквата ще бъдат отпуснати половината средства.

Влечат ни съмнителни ценности и идеали
Патриарх Неофит

Православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали. Св. цар Борис бе и първият, който се погрижи Поместната ни Църква и православната християнска вяра да проникнат най-здраво в нашето народностно битие и култура, въздигайки храмове на Живия Бог и усърдно подпомагайки делото на църковната просвета. Пример, който е достоен за следване особено днес, когато православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали, които вместо към тесния път на вечния живот и наследяването на Царството Божие, го тласкат към широкия път на греха. Затова нека помним нашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие, и имайки пред очи свършека на техния живот, да подражаваме на вярата им. Блажени царю Борисе, като стоиш пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарява на народа ни мъдрост и сила, а на нас, които ти се молим, за спасение на нашите души.

Бойко с бърза инспекция, докато пътува за Каспичан

Премиерът Бойко Борисов и строителният министър Лиляна Павлова направиха внезапна инспекция на трасето Белокопитово-Каспичан в събота. "Въпреки празниците на участъка имаше 200 строители. Останах доволен от това, което видях. Припомням, че кабинетът "Орешарски" не беше разплатил нищо през своето управление. Служебното правителство и нашият кабинет платихме на два пъти по 8 млн. лв., за да се издължим на строителите, които съвестно бяха вършили своята работа, и отново се уверих в това. При добра мобилизация на работата има шанс участъкът да бъде пуснат в експлоатация на 15 юли", обясни министър-председателят в личната си страница във Фейсбук.

Участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала "Хемус" е с дължина близо 5 км. В него се изгражда най-големият пътен възел у нас - п. в. "Белокопитово" с разгърната дължина 10 км, както и 11 съоръжения. През пътния възел се осъществява връзката с път I-2 Русе - Варна и път I-4 София - Варна и пътя със Силистра. Проектът е по програмата "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура" и е на стойност близо 66 млн. лв. Средствата се осигуряват от държавния бюджет.

Плевнелиев скочи на синода
Моли ги да преосмислят решението си за царя

Президентът Росен Плевнелиев настоя Светият синод да преосмисли своето решение да споменава Симеон Втори като цар на българите. Според него това има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.

"Пожелавам си както политическите, така и духовните лидери да работят за единство на народа", каза той след празничната литургия по повод 1150 години от покръстването на българите в Плиска. "Днес честваме великото дело на княз Борис I - Михаил, който направи българите народ. Важно е всички да си спомняме неговия завет и политическите и духовните лидери да се научат на неговото дело, за да пребъдат българите във вековете", добави Плевнелиев.

"Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци. Оставам с огромното си уважение към българската църква. Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Аз съм президент на републиката", заяви Плевнелиев и продължи: "Намираме се на свещено място, където са написани първите български книги. Зад нас е един храм на голямата визия на българите да бъдат сплотен народ", допълни още Плевнелиев.

До късно снощи коментар от Светия синод, както и от царя по темата нямаше.

Президентът питал защо няма награда

В Светия синод е постъпило питане от Президентството защо държавният глава на България не е отличен с църковна награда по повод честванията. За това съобщават пред сайта "Двери на православието" източници от синодната палата. Този въпрос наистина е бил разгледан от митрополитите на заседание в началото на седмицата, но в крайна сметка не се е предвидило награждаване на Росен Плевнелиев от страна на Църквата. По този повод архиереите са помолили Негово светейшество след края на тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българския народ да проведе среща с президента и да изясни позицията на ръководството на Българската православна църква, съобщи още "Двери на православието".

Цветанов игра хоро с носия

На хорото, облечен в носия, се хвана шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той бе гост на празника на традиционните родопски ястия в Златоград. "Виждам един успешен и обичан кмет, който успява да съхрани българското, който популяризира гостоприемството на родопчани. За мен е чест да съм част от празника на Златоград. Възхищавам се на това, което прави Миро Янчев в Златоград, в Родопите и в пограничния район с нашите съседи в Гърция", заяви Цветан Цветанов. Той облече македонска носия, която му бе подарена наскоро на отбелязания от него юбилей. "Исках да я облека в подходяща атмосфера - на място, където човек може да се потопи в миналото и да се върне стотина години назад", посочи зам.-председателят на ГЕРБ и допълни: "Показателно е, че целият екип от администрацията на кмета Миро Янчев са облечени в родопски носии и тези хора са част от целия този спектакъл. И аз съм убеден, че това ще бъде нов начин за популяризиране на обичаите и традициите в годините напред с цел съхраняване на българщината. Чест и почитания за такива кметове, които полагат усилия да съхраним ценностите си. Вчера разбрахме, че няма нито едно свободно място в Златоград, което означава, че и местните жители са удовлетворени от политиката на местната власт, разбира се, с подкрепа на държавата".

Орден "Свети цар Борис" за Борисов

"Благодаря на Синода, но винаги съм правел всичко в името на Господа и в името на християните. Никога не съм правел нещо за ордени или за слава, когато касае църквата. Стотици са манастирите, които правехме, правим и ще направим". Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като бе удостоен с най-високото църковно отличие - орден "Свети цар Борис - Покръстител" - първа степен. При получаване на отличието премиерът каза само: "Христос воскресе". Отличието бе връчено в деня, в който Църквата чества свети цар Борис Покръстител, по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква (4 март 870 г.) и 1150 години от покръстването на българския народ.

Освен премиера с ордени бяха удостоени още Н.В. Симеон Сакскобургготски с орден "Св. Йоан Рилски", I степен, и Емил Велинов с орден "Св. Иван Рилски" II степен.

Масово кръщене в Голямата базилика

Масово кръщене в Голямата базилика в първата българска столица Плиска бе извършено в петък. Ритуалът бе част от инициативите, с които Българската православна църква отбелязва 1150-годишнината от покръстването на българите. Светото кръщене бе отслужено по канон от свещеници от Варна, Каспичан и Нови пазар и продължи около час. Общо 11 деца, най-малкото от които момиченце на 2 месеца, бяха въведени в православната вяра, на мястото където княз Борис-Михаил Първи е приел християнството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай