Бойко Ноев: Президентът дължи обяснение за охраната на Местан

Бойко Ноев: Президентът дължи обяснение за охраната на Местан | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев е първият, който дължи отговор на обществото за охраната на Лютви Местан. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" Бойко Ноев, бивш министър на отбраната. „Според мен Местан може да е всичко друго, но не онзи лъжец, за който го представят от няколко дни. Това е интелигентен политик, който знае цената на публичната лъжа", заяви Ноев.

„Най-напред той посочи президента Плевнелиев, от когото е поискал закрила в точно определен час. Президентът е на върха на пирамидата на службата НСО и нищо важно в нея не може да се случи без негово знание. Помните, когато се обсъждаше законът за НСО, горещата страст, с която Плевнелиев защитаваше искането си НСО да бъде именно президентска служба. Ето дойде моментът на отговорността, която законът му налага", допълни той. Бойко Ноев уточни, че президентът Плевнелиев е първият, който дължи отговор на обществото. „И вероятно - не е единственият. Медиите не забравят отговора на началника на НСО на въпроса: какво налага охраната на Доган, на Местан... ? Отговорът му е цитиран еднозначно- това е политическо решение", каза още той.

Във връзка с официална позиция на НСО разпространена до медиите, в която се твърди, че решенията се взимат от комисия съставена от шефовете на специалните служби, Ноев коментира, че в такъв случай трябва началникът на НСО да отговори кога е комисия и кога политическо решение.

„На първо място президентът трябва да даде конкретни отговори на конкретните въпроси, публично зададени от Местан и които породиха лавина от други въпроси... Отговорността е изцяло при него, както за личното му решение да не реагира незабавно на молбат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай