Бойко: БСП искаше боклукът да ме зарие

Бойко: БСП искаше боклукът да ме зарие | StandartNews.com

Борисов, Кристалина и Фандъкова откриха най-модерното съоръжение за отпадъци в София

Ако археолозите не копаят бързо, ще загубим 200 млн. за Околовръстното, каза премиерът

Политическото противопоставяне през 2007-2009 година между БСП и ГЕРБ е поставило на карта отварянето на завода за боклук край село Яна. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при официалната церемония по откриването на съоръжението за механично-биологично третиране на отпадъци. Еврокомисарят Кристалина Георгиева, вицепремиерът Томислав Дончев, министри, посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева поздравиха столичния кмет Йорданка Фандъкова за завършения завод. Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, ръководителят на главна дирекция "Околна среда" към ЕК Джордж Кремлис, евродепутати и дипломати уважиха събитието. "На хубавия празник Кръстовден откриваме завода, това е добър знак", благодари Борисов за освещаването на епископ Тихон. "Никога повече да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание и финансовата подкрепа на един град", призова Борисов. И разкри моменти около 9-годишната сага по строителството на завода. "Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева имаше пряката задача да не допусне в София да се реши кризата с боклука", каза премиерът, говорейки за времето, когато дипломатът ни в Берн бе вицепремиер. "Считаше се, че това ще е пряк удар срещу мен и ГЕРБ, но Плугчиева намери мъжество и заедно стартираме процедурата. Не мога да не й благодаря", продължи Борисов. И канейки я с жест към подиума с микрофоните, допълни: "Ако лъжа, да излезе и да каже, че съм лъжец". Но посланикът ни не опроверга премиера.

Последва реплика от соцдепутатите Жельо Бойчев и Георги Свиленски, а заедно с тях бе и Петър Курумбашев. А Борисов се обърна към тях: "Такива бяха времената, Бойчев. Сега сме други, сега сме приятели, сега сме европейци". "Благодаря, че ме амбицирахте тогава, заводът вече е налице", каза на червените остриета Борисов. Премиерът подчерта и приноса за изграждането на съоръжението и на Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ)- председател на комисията по регионално развитие в ЕК. "Тя беше в същата подобна позиция на г-жа Плугчиева. Но и тя устоя и направи всичко възможно заводът да върви. И на нея й благодаря!", каза премиерът, припомняйки, че Михайлова бе зам.-министър по регионалното развитие. "Имаше задача ГЕРБ да бъде унищожен. И това беше най-добрият начин. Бяха ми го прикачили това като камък на шията", обобщи перипетиите около изграждането на завода Борисов. И вметна с усмивка: "След мен - треви, цветя, красота!". Очаквано, дългогодишният му спор със соцлидера Сергей Станишев също бе акцентиран с изкуствени макове в тревните площи на завода. През 2011-а Станишев бра демонстративно макове по време на бутафорно рязане на лента на завода. А след това Борисов му обеща, че ще засади нарочно от червените цветя.

"По това време на годината са изкуствени, но напролет цялото това поле ще е в макове, защото то ни амбицира да направим най-доброто нещо на Балканите, но и в Европа. Само в Берн има по-добро съоръжение", каза Борисов. По-рано обаче премиерът отвори скоба за усвояването на европейските средства. И призова археолозите да побързат с разкопките по трасето на Северната тангента, тъй като страната ни може да загуби 206 млн. лв. за проекта, ако не се усвоят до 30 декември. Борисов благодари специално на Джордж Кремлис, ръководител на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в Главна дирекция "Околна среда" на ЕК. "Има позиции в ЕК, които не са толкова напред като на Кристалина Георгиева. Има такива като Джордж Кремлис, които са спокойни и тихички, но ако не приемат нещо при сърце, то не се случва. Джордж с мен по гръб - ритаме с краченца, моля те помогни. Благодаря ти и на теб", каза Борисов.

Юнкер казва "Браво, България!"

Кристалина Георгиева, вицепрезидент на ЕК

Приятно ми е да съм тук от името на Жан-Клод Юнкер, той много искаше да присъства. Той щеше да каже: "Браво, Бойко. Браво, г-жо Фандъкова. Браво, България! Той изпраща най-топлите си приятелски привети към господин министър-председателя и към всички българи. През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване, най-високото, откакто сме в ЕС. Нашата страна за тази една година е в първата десетка по усвояване. Ние сме на осмо място, а бяхме на опашката преди години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай