Борисов: Затваряме границите си, ако и другите го направят

Борисов: Затваряме границите си, ако и другите го направят | StandartNews.com

България с готовност да затвори границите си

София, Белград и Букурещ критикуват липсата на стратегия за справяне с кризата с мигрантите

Готовност България, Сърбия и Румъния да затворят границите си за мигранти и бежанци, ако подобна крачка направят и други европейски страни като Германия и Австрия, а също и критика за липсата на стратегия на европейско равнище за справяне с мигрантската криза. Така могат да се обобщят резултатите от провелото се в София заседание на т. нар. Крайовска тройка, в която участваха премиерите на трите страни, Бойко Борисов, Александър Вучич и Виктор Понта. И трите страни изтъкнаха, че са „за" европейската солидарност и отговорност, но те трябва да бъдат споделени и носени еднакво от всички в Европа.

Борисов неколкократно изтъкна, че дискурсът му не е особено дипломатичен, но даде да се разбере, че проблемът налага да е такъв.

„Оградите, които направи Унгария, правят едни буфери между Словения, Хърватия и Сърбия. Но и трите държави сме в готовност ако Германия, Австрия или други държави затворят своите граници, ние няма да оставим нашите народи да станат буферна зона и всъщност бежанските потоци да застанат между Турция и оградите, които ще последват след Сърбия нагоре. Ние също имаме готовност да затворим границите в същия момент. Така че ние няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милиони хора, които биха дошли. Затова настояваме утре да се подкрепят договореностите с Турция за буферната зона и да бъдат задържани милионите на турска територия. В противен случай, за да не ме упрекне някой в недипломатичност , трите ни държави ще се превърнат в буферната зона между Турция и ЕС", подчерта българският премиер.

По думите му усиленото строене на огради в Европа притеснява трите балкански страни, но Европа може да разчита на тяхната солидарност. „Но нека знаят, че не сме слепи и ако отидат на този експеримент и затворят още граници и да оставят бежанците при нас, няма да сме съгласни. Всеки ден на сръбската граница хващаме по 150-200 души, ние пазим Шенгенската граница така, както се иска от нас. Нашият проблем и нашият страх е, че няма стратегия и визия докога този процес ще върви и тези бежанци къде ще отидат, как ще намерят работа, как ще се интегрират . докъде ще стигне тази криза", подчерта Борисов. И продължи в типичния си стил, че в Сирия се води война и обясним притока на бежанци оттам, „но ние се тревожим от многото афганистанци, тези хора трудно се интегрират, тъй като поколения наред живеят във войни, също от Иран и от Ирак". „Нямаме право да изложим нашите народи на такова предизвикателство", посочи българският премиер.

Борисов предупреди за три сценария заради този вакуум заради липсата на стратегия, „от който не се вижда светлина в тунела" . „Сценарий А – затваряме границите и не допускаме повече, докато не се оправим с тези които вече са в Европа. Сценарий Б – подпомагаме Турция, Йордания и Ливан да ги държат там, и финансово, и с отстъпките като либерализация на визите и останалите две-три неща които искат, като се надяваме, чеси държат на думата. И трети план- предаваме се", посочи Борисов, който няколко пъти изтъкна, че може да бъде обвинен в недипломатичност, но тези проблеми трябва да бъдат посочени вербално. По думите му докато не си отговориме на някой от въпросите, засягащи бъдещето на мигрантите в Европа и тясната интеграция, вариантите са тези. „А вървим по най-глупавия сценарий: Унгария да се гради от едната страна, обаче прави ограда и откъм Румъния. Ако се заградят и сърбите сега със Словения и Хърватия, ще остане (мигрантите) да преминат през България и Румъния. Сиреч, ако ще правим ограда, да я правим веднага и да спрем притока на имигранти и докато се разстанят стотиците хиляди, които вече са в Европа. Сашо ми казва, че хиляди хора стоят в калта и дъжда и напъват и не искат да стоят в неговия бежански център. Искат да отидат в Хърватия. Но оттам също продължават нататък. Този процес трябва или да се овладее, или вече е катастрофа. Идва зима, става студено, те стават агресивни, което е разбираемо. Нас ако ни изкарат сега навън да преспим, и ние ще станем агресивни. Но по някакъв начин трябва да им се каже „стоп".

„В България и Сърбия взимат отпечатъци, в Хърватия също, а в Гърция дали са взели? По колко пъти ще се взимат", попита Борисов. И посочи, че „нашият страх е, че няма стратегия докога това ще продължи и как ще се интегрират всички тези пристигащи".

„Ако някои държави строят огради и затварят граници, ние имаме право да се защитим. Това ще е общата ни позиция в Брюксел", посочи на свой ред Виктор Понта.

Сръбският му колега Александър Вучич изтъкна, че от самото начало Белград е бил против изграждането на огради , „тъй като имаме по-толерантна гледна точка и винаги ще приемаме бежанци". „Но ако си мисли, че Сърбия е мястото, където ще останат два или три милиона бежанци, няма да допуснем това", подчерта Вучич.

Борисов завърши с това, че „ние продължаваме да правим едни декларации, през три дни да се събираме (в Брюксел) по същата тема и правим едно и също", без да си отговорим на въпросите какво ще правят пристигналите и идващите в Европа мигранти. Както и „докога този поток ще върви и кога ще спре и ще го спрем ли".

Понта съобщи, че е предложил на сръбския си колега помощ от Букурещ за подсилване на охраната на общата им граница с изпращането на допълнителни полицейски служители и съвместно използване на инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай