Борисов: "Южен поток" щеше да стои, ако не бяхме паднали от власт

Борисов: "Южен поток" щеше да стои,  ако не бяхме паднали от власт | StandartNews.com

"Южен поток" е добър проект за България и отдавна щеше да се строи, ако не бяхме паднали от власт. Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по въвеждане в експлоатация на Автоматичната газорегулираща станция в Силистра в петък. На откриването той бе поканил и председателя на Европейския парламент Доналд Туск.

"Искам да благодаря на предишното правителство, че ми даде възможност със своето бездействие точно преди изборите да откриваме тази газостанция с 80 км газопровод за 24-25 млн. лв.", заяви Борисов. Той припомни, че съоръжението е трябвало да бъде открито още преди година и половина. "Но те бездействаха, замразяваха и се опитваха да направят така, че България да плаща скъпо", посочи премиерът. Газопроводът, който ще захранва Силистра, Дулово, Алфатар и Тервел, е финансиран със средства от фонд "Козлодуй", както и национални средства, осигурени със заем.

Борисов сравни проекта "Южен поток", чиято цена на българска територия стигнала до 3 млрд. лв. с цената на газопровода в Силистра: "80 км с тръбите е 24 млн. лв., разделете го и ще видите колко струва един газопровод, но в своята алчност тези хора провалиха проекта".

Премиерът отправи обещание, че докато управлява, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100% държавна. "Ние всяка година инвестираме в нашите компресорни станции между 150 и 200 млн. Когато е 100% държавно, след това ползите са за държавата", каза той. Борисов съобщи, че до няколко дни при Ихтиман се пуска модерна компресорна станция, а до края на годината още две до турската граница. Той коментира и договорите с двете американски централи. "Много ме е яд, че така са дали навремето... Това безумие да си дадеш ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" - със свои пари да ги изградиш и да ги подариш. Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер, защото държавата просто е могла по същия начин да си модернизира ТЕЦ "Марица 1", ТЕЦ Марица 3" и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година да излизат от България. Подаръци от иначе бедна държава. Защо са го правили - нямам разумно обяснение. Всъщност имам, но би било като едно голямо обвинение", коментира Борисов. И припомни, че ако не е спрял проекта на "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, сега България щеше да търси 20 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай