Борисов вдигна на крак спецслужбите заради Анкара

Борисов вдигна на крак спецслужбите заради Анкара | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов проведе разговори с председателя на ДАНС, ДАР, министрите на вътрешните и външните работи и с всички ръководители на спецслужби у нас. А в 4,31 часа от Министерски съвет разпространиха изявление от премиера след извънредно заседание. 

Причината е ситуацията в съседна Република Турция. Премиерът нареди всички служби да следят ситуацията и да докладват. Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани засега да се въздържат от пътуване в Република Турция.

Всичко по извънредните събития в Турция и военния преврат четете ТУК.

Има ред за сваляне и махане от власт и това демократичният свят го е направил чрез избори. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с преврата в Турция по време на извънреден брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус".

„Както всички вие, така и ние с тревога следим какво се случва в нашите съседи", каза премиерът и уточни, че първото и най-важното е, да се погрижат за всеки български гражданин. "Външният министър се чу с външния министър на Турция. По линия на специалните служби направихме необходимите контакти", каза премиерът и коментира, че ситуацията там се поизяснява.

Борисов изрази надежда, че ще се отрегулира по законния и демократичен начин. „Изключително важно е, което държим да кажем е че винаги сме били за законност, за спазване на конституциите на която и да е държава, има ред за сваляне и махане от власт и това демократичния свят го е направил чрез избори. Точната формулировка да няма спирала от насилия, защото и днес сутринта говорихме - насилието ражда насилие", заяви министър-председателят. По думите му мир с война и с убити не се постига.

„Някак си светът започна да свиква всеки ден да има десетки убити, това да става нормално, а то не е. Ето днес вече „забравихме" Ница. Само преди един ден бяхме потресени в Ница, днес вече цялото внимание е за жертвите и това, което се случва в Турция", коментира премиерът. Той уточни, че са затворени от турска страна КПП-ата към България. „Усилили сме максимално границата с гранична полиция допълнително, с военните части. Всички служби са си по местата, Външно министерство, всички екипи следят и сме готови да се отзовем по всякакъв начин за подкрепа за всеки български гражданин, който е в Турция", добави Бойко Борисов.

Премиерът не посъветва никой да пътува към Турция. „Продължаваме с колегите, виждате, че всички са тук. Службите им работят. Навсякъде има щабове. Там където се появи връзка с колегите в Турция, обменяме информация", добави той и изрази надежда да няма ранени български граждани. Той уточни, че до този момент няма такава информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай