Борисов: Въртяха ме на шиш за руските самолети (ОБЗОР)

Борисов: Въртяха ме на шиш за руските самолети (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заради "Протестна мрежа" разпитваха премиера час и половина

Борисов свидетелства и по делото за фалшивия му подпис като кмет

"Повече от час прокурор ме въртя на шиш за руските самолети". Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той бе извикан на разпит във Върховната касационна прокуратура заради отказания коридор за руските самолети към Сирия. Борисов се оплака, че повече от час прокурор го е "въртял" във връзка със сигнала на "Протестна мрежа", че е нарушил конституцията и е извършил престъпление, правейки изказване по време на партиен форум за преминаването на руските самолети, с което е издал държавна тайна. "Ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме руски самолети, военни, ако прелетят над нас, по-точно военнотранспортни, което е също много различно, да не ги сваляме. Ако искат да ме оставят в историята - да ме вкарат в затвора. Това мога да им кажа", коментира Борисов. Той категорично отрече обвиненията, като каза, че руски самолети изобщо не са минавали. "Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, те са били законни, сме предотвратили преминаването на такива самолети. За мен нито има нарушение на конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона. Но прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя по темата", заяви премиерът след разпита. Според него информацията за отказан полет не е никаква държавна тайна, защото медиите всеки ден информирали за такива случаи. "По дипломатичен път сме намерили начин да им го предадем на колегите в Москва. Вследствие на което доста студенина лъха от там. Едните ме обвиняват в сигнала, че съм в услуга на Русия, в същото време руското правителство чрез външния си министър не спира да ме хули", добави Борисов и подчерта, че само е защитавал интересите на държавата.

"Не е нормално това 5 дни преди изборите да разкарваш министър-председателя като панаирджийска мечка, да го унижиш пред народа, защото някакви хора без конкретни факти са решили да напишат поредната клевета до институциите", коментираха в Съдебната палата обвинители и адвокати.
Преди това министър-председателят се яви и в Софийския районен съд, където свидетелства по делото срещу Петър Драшков.

Той е подсъдим за фалшифицирането на подписа на Борисов в периода, в който той е бил столичен кмет. Според прокуратурата по този начин незаконно е бил присвоен терен от 14 дка в кв. "Стрелбище", където общината е възнамерявала да построи детска градина. Пред съда премиерът заяви, че въпросният подпис категорично не е негов. Той добави, че е получил сигнал за сделката, от общината са спрели изпълнението й и са препратили сигнала до прокуратурата. Борисов заяви, че не е познавал Драшков нито преди въпросния случай, нито след него.

Бойко да си свирка и да върви към 10-а победа!

Георги Марков, бивш конституционен съдия

Това, което се случва сега, е, защото има партии с бюджет и платени протестъри, които не се примиряват, че Бойко Борисов печели непрекъснато избори. ГЕРБ ще стане първата в Европа политическа сила, която печели повече избори от възрастта на самата партия. Това е поредният път, който ни занимават с казуса "Борисов". Преди беше, че е летял много с Авиоотряд 28. Ами летял е, защото е имал много работа да свърши. Ще лети и трети мандат. Това, което се опитват да правят сега, е жалка история. Предполагам следите какъв държавник е Виктор Орман и как затвори границата и как му помогнаха. България в момента трябва да се съсредоточи върху охраната на държавната граница, включително и с армия, защото сме суверенна държава. Аз не зная да има страна в ЕС, която да се е отказала от суверенитета си. Някакви откачалници да изпращат сигнали за някакви самолети сега. Ние много добре знаем тези с раниците, които минават границата, какво носят. Така, че ще ви кажа - Бойко да си свирка и да върви към 10-а победа!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай