Борисов в Малта за Срещата на върха по въпросите на миграцията

Борисов в Малта за Срещата на върха по въпросите на миграцията | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие днес и утре в Срещата на върха по въпросите на миграцията във Валета, Малта.

Форумът е организиран по инициатива на Европейския съвет, който на заседанието си през април т. г. призова за международна среща на най-високо равнище, на която заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни да бъдат обсъдени въпросите, свързани с миграцията.

Акцент на дискусиите във Валета ще бъде поставен върху справянето с първопричините за миграционната криза, подобряването на работата за насърчаване и организиране на канали за законна миграция, подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище, по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти, подобряване на сътрудничеството при връщането и обратното приемане.

След приключването на международния форум, в четвъртък ще се проведе неформална среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на Европейския съюз, в която ще участва и премиерът Бойко Борисов. Поводът за извънредната среща, свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е продължаването с безпрецедентни темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки. Срещата се приема за належаща заради усложняващата се ситуация и въпросите, свързани с вътрешните и външните граници на ЕС, които трябва да бъдат решени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай