Борисов с последно предупреждение към гърците

Борисов с последно предупреждение към гърците | StandartNews.com

Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа какъв съсед имаме и да привлека внимание. Реших, че това е последната възможност да напрява нещо по въпроса. Превозвачите виждат, че полагаме усилия, особено министър Московски, на когото благодаря. Това каза в Сандански премиерът Бойко Борисов. Той отиде на ГКПП – Кулата – Промахон рано сутринта в събота, за да види с очите си каква е ситуацията на границата. Отишъл, за да се срещне с гръцките фермери и гръцката полиция, защото се почувствал безсилен в парламента да отговаря на народните представители за това, че сме изчерпали всички възможности да спрем това безобразие.

„Пътувайки и бидейки на границата, си дадох сметка, че имам още един инструмент и отидох да им го кажа на гърците. Досега България в Брюксел изключително много защитавала гръцките интереси като наш съсед, като се започне с всички финансови планове на ЕС и милиардите, които се изляха в Гърция, за да се спаси държавата им", подчерта Борисов. Той припомни, че е помагал на всички премиери на южната ни съседка, независимо дали са били леви или десни.

„Застанах на обратната позиция на Вишеградската четворка да направим ограда между България и Гърция, отказах парите, защото хората десетилетия са мечтали да няма граница с Гърция и да може да пътуват свободно", посочи Борисов.

„Помолих полицаите, с които сме бивши колеги и имаме общ език, че очаквам в рамките на два дни да приключат тези безобразия, защото нямам друга квалификация – Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България. Ще използвам правото си на вето на 7-ми на извънредния Европейски съвет, просто няма да отида. Ще отида на границата", заяви министър-председателят. Премиерът бе категоричен, че гърците имат няколко дни, в които да обмислят ситуацията. „Това последно ми дойде като идея, което можем да направим за нашите превозвачи и шофьори", посочи Борисов.

„Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с ЕК и с Европейския съвет и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да било теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни останат блокирани", каза той. Борисов разкри, че десетина минути обикалял с джипа, слаломирайки между стотиците трактори, но не видял нито един гръцки фермер. „Живо пиле нямаше, само тракгтори. Нямаше човек, с когото да говоря. Да си решават проблемите, да не затварят границата. Че българите са ми по-мили", каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай