Борисов с екшън план срещу контрабандата в нета

Борисов с екшън план срещу контрабандата в нета | StandartNews.com

Голяма част от незаконната търговията с цигари вече е по интернет - вдигнали са нивото, но се надявам и в това отношение да надделеем. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

"Резултатите от работата на службите са за всяка Коледа и за всеки Великден по над 50 милиона лева за пенсии, ремонти, инфраструктура. Затова си позволяваме да правим стадиони и да ремонтираме от 50 години непипани мостове и какво ли не още. Затова повече пари дадохме за образование, повече пари дадохме за здравеопазване и разбира се навсякъде, където може помагаме", коментира премиерът.

"Аз мисля, че имаме още възможности, сега като наложим вече специфичен контрол върху тези ръководители, които са пропуснали, защото е ясно, че границата добре се пази, службите бдят за схемите да не се реализират и това, което влиза на пазарите е така наречената „куфарна търговия" – с по 5-10 стека, които трудно се улавят на границата. В същото време, като отидат да се продават, там можем да ги хванем", каца още Борисов.

Той отбеляза, че голяма част от търговията в момента се осъществява по интернет.

"Сиреч вече се вдигнаха на много високо ниво и се надявам и в това отношение да надделеем. Иначе виждате приходите какви са. Нашите резултатите много внимателно се оценяват от ОЛАФ и другите служби и доскоро не можеха да повярват. Защото България вижте с кой граничи – с Гърция, Македония, Сърбия и Черно море. Неслучайно граничните райони с Румъния която е държавата от ЕС, са толкова по-спокойни Но Господ не ни избира съседите, нито те не нас, в тези условия сме поставени и ще положим максимално усилия да продължим в същия дух. Убеден съм, че това се отчита не само от компаниите и нашите партньори в Европа, но и от българския народ, защото приходите, които се събират отиват за негово благо. Всичките тези милиарди на година са отивали в нечии джобове и са замърсявали цялата система на държавно управление", посочи Борисов.

"С няколко милиарда - 3-4 черни пари на година можеш да съсипеш всяка държава. Понеже чух, че Орешарски ми дал оценка, по негово време нямаше даже началник на митниците и резултатите са видни и ясни, а пикът, който виждате през 2010 година е когато си отиваше предишното правителство преди нас и смениха акцизите, фабриките произведоха огромни количества, за да са на ниския акциз и след това са ги продали", отбеляза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай