Борисов с 3 варианта за управление

Борисов с 3 варианта за управление | StandartNews.com

Ако го подкрепят за пълен мандат, Борисов няма да се кандидатира за президент през 2016 г.

София. Готов съм на всеки един от трите варианта и ще понеса отговорността, заяви лидерът на най-голямата партия в парламента ГЕРБ Бойко Борисов в изявлението си пред новоучреденото 43-то Народно събрание. 

3 варианта за бъдещото управление обрисува лидерът на ГЕРБ:

1. Краткосрочен мандат до кметските избори догодина, когато да се проведат избори 2 в 1. Според Борисов това ще е нестабилно правителство, докато сработи новата администрация ще минат поне няколко месеца, не случайно всички казват, че 100 дни е минималната толерантност към един кабинет, посочи той.

2. Двугодишен мандат и предсрочни парламентарни избори заедно с президентските през 2016 г.

3. "Трети вариант - не говорим за срок, но без хоризонт, т.е. 4-годишен мандат. Тогава аз ви гарантирам, че няма да бъда човекът, който ще извади ГЕРБ, за да отида аз като кандидат за президент. И се надявам да не се спекулира повече с това", каза Бойко Борисов.

Той заяви, че кани лидерите на всички останали партии на среща в близките дни, на която да обсъдят и да вземат заедно решение какво ще бъде управлението. 

"На тази лидерска среща ще чуя вашето мнение. Ако участват политическите лидери в едно правителство като гарант, ще е по-стабилно. Но мандатът е наш, затова на никого не мога да поставя това условие кой как да участва, приемам, че това е ваше право, но така би било по-стабилно", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той дори посочи, че е готов на още по-големи отстъпки в името на стабилно управление: "Готов съм и да приема предложението на реформаторите да не съм премиер, но не знам дали ще мога да контролирам министрите, които ще излъчим от ГЕРБ", каза Борисов.

"Готов съм на диалог в името на държавата. Всичко е в нашите ръце. Ако искате да го направим, готов съм на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност", повтори неколкократно лидерът на най-голяма парламентарна сила.

"Анализирането на миналото няма да ни донесе нищо за бъдещето. Времето и народът ни даде друга задача - да потърсим не това,което ни разделя, а това, което може да ни обедини, за да свършим някаква работа. Не е ичестно през няколко месеца да принуждаваме президента да излъчва служебно правителство, а политическите партии да се надпреварват в конфронтация", каза Бойко Борисов в началото на изказването си.

"Избори през зимата въобще не коментирам", каза той, тъй като зимата се очаква да е тежка и "може да стане така, че по средата на януари да не могат да закарат и бюлетините до секциите". "Тези избори може да ни подредят в още по-лоша конфигурация", смята още Борисов.

"Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта и затова ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант да изберем. Готов съм да нося пълната отговорност, макар да знам, че това ще е пагубно за партията, но обратното ще е пагубно за държавата", каза Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай