Борисов при Меркел за бежанци и енергетика

Борисов при Меркел за бежанци и енергетика | StandartNews.com

Германският канцлер разговаря със 7 европейски премиери

Мигрантската криза и енергетиката ще бъдат темите, по които премиерът Бойко Борисов ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел след седмица, научи "Стандарт". Срещата между двамата ще се проведе в Берлин в събота, 27 август. За нея съобщи прессекретарят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от РИА новости.

В петък и събота Меркел ще разговаря с още седем министър-председатели от страни членки на ЕС. На 26 август в резиденцията на германското правителство край Берлин канцлерът ще приеме премиерите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания. На следващия ден тя ще се срещне освен с Борисов и с правителствените ръководители на Словения, Хърватия и Австрия.
Преди това на 22 август Меркел ще се срещне на малкия остров Вентотене с италианския премиер Матео Ренци и с френския президент Франсоа Оланд. Със сигурност една от темите на разговора ще са вариантите за бъдещето на ЕС след решението на Великобритания да напусне съюза. След това Меркел ще посети Италия, Естония, Чехия и Полша. Според Щефен Зайберт европейското турне и берлинските преговори ще са "посветени на подготовката на неформалната среща на високо равнище на ЕС в Братислава в средата на септември" в рамките на подготовката на Словакия да поеме европейското председателство.
Бойко Борисов няма да бъде придружаван от министри от своя кабинет, съобщиха правителствени източници.

Последният разговор между българския премиер и германския канцлер бе по телефона. В края на юли двамата обсъдиха все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Тогава Борисов запозна Меркел с действията, предприети от българските власти, за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите, включително и след събитията в Турция. Той съобщи още, че България е потърсила съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери. Ангела Меркел пое ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

Двамата обсъдиха и енергийни теми - стъпките на България след решението на Арбитражния съд в Женева по казуса АЕЦ "Белене", процедурите по "Южен поток" и концепцията ни за газов хъб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай