Борисов предложи повече пари за разкопки и път до тях за туристите

Борисов предложи повече пари за разкопки и път до тях за туристите | StandartNews.com

"Стотици археолози и чираци работят на тези обекти, това са работни места, а такива знатни неща каквито в света ги няма, държавата има две задължения - дай пари на археолозите да правят разкопки и им направи път да отидат туристите да ги видят", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на дискусията: „Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление", предаде "24 часа".

„Ако трябва да пътувам 6-7 часа в едната посока и 6-7 часа в другата посока, ще го гледам на снимка", коментира още Бойко Борисов, като спомена и социологическо проучване, в което е зададен въпросът какво се чува, когато се каже България:

„На първо място беше атентата срещу папата и то при положение, че не сме го направили. С една дума от рекламата се вижда, че в най-тежката финансова икономическа криза сме построили толкова, колкото за 20 години не сме построили, в Европа съм чул две неща буквално за България. Едното е археологията, другото - финансовата ни дисциплина. В най-тежката криза в света запазихме България абсолютно стабилна, без никакво сътресение в банковата система или където и да е било. Една година след като кризата замина, дойде в България. С колегите сме спорили много, особено като ни бавеха магистралите. Даваха се и се дават пари много в тази посока", заяви Борисов в коментар за влагането на европарите. 

Лидерът на ГЕРБ се позова на разговор с проф. Николай Овчаров във връзка с това, че са били дадени огромни пари за разкопки, а губенето на европари е престъпление.

„В най-бедната държава да имаш приготвени пари само да отидеш да ги вземеш и да не се прави просто си е престъпление, колкото и силно да звучи. Що се касае до темата култура и кино, то си има своята политика. Когато се въртят турски сериали, това си е реклама на турската държава. Когато български филми се купуват на запад и чест му прави на Сталоун, че излезе и каза: „Идете в България, там правят хубави филми", това е реклама, която никой не може да ти я вземе. Или когато Де Ниро каза, че България е добра държава", каза още Бойко Борисов.

"Инфраструктурата е основно перо да печели туризмът, затова сме се старали да го правим. Асфалт не се яло – как ще отидеш да го видиш? Това ще накара хората да отидат там. Така сме разсъждавали. Само с 15% от нашите парички. Другите ги дават немци, италианци, французи. Само с 15% правим тези магистрали", подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Сега ще дадем 3 млрд. и половина. Все едно три магистрали „Хемус", за да оправим някакви бакии. Сега говорим за милиарди, които ще заминат за някъде", коментира Борисов.

„Исках да ви уверя, че това са нашите разбирания. Колкото и да е тежка кризата, в каквото и състояние да е държавата, дали ще сме управляващи, или опозиция, в наше лице политиката по тази програма и това, което виждате, политиката ще бъде тази", обеща още той.

Борисов наблегна на факта, че ГЕРБ ще продължат да правят инфраструктура и да се заделят максимални средства за културния туризъм и съответно в тези сфери, в които досега са подпомагали – кино, театър.

„Да си ремонтираме там, където има недоремонтирани опери, театри. Виждате картинките колко са много. Там имаме европейските фондове", допълни още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай