Борисов похвали фонд "Земеделие"

Борисов похвали фонд "Земеделие" | StandartNews.com

Компания за производство и пакетиране на зеленчуци е построила завода си в село Долна Диканя заради сформирането на кабинета "Борисов 2". Това стана ясно по време на откриването на фабриката в селото, където лентата преряза премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят разказа как собствениците на завода са искали да местят бизнеса си в Гърция, ако ГЕРБ не били сформирали кабинет.

"Така разбирам бизнеса - да намериш ниша, да си направиш проектите, да си направиш бизнес план, и след това държавата да ти помогне", обясни премиерът. И даде за пример как след откриването на завода зеленчуците от Самоков до Петрич щели да се изкупуват. "Изкупуват се зеленчуците от Самоков до Петрич, а и се осигурява работна ръка. Дойдох специално, защото в този регион нищо не е инвестирано от 80-те години, а и за да видят другите бизнесмени какви огромни възможности има фонд "Земеделие", посочи Борисов. По думите му подобни инвестиции дават възможност, а земеделският сектор в България има голям потенциал и трябва да бъде възроден. Общият размер на инвестицията е 8 милиона, като 4 милиона са осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. В региона предстои още откриването на църквата "Св. Анна", финансирана от фонд "Земеделие", и откриване на пътя до Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", стана ясно от думите на отец Никанор, който отслужи молебен за нововъведението.

Във Фабриката за зеленчуци ще работят около 100 човека, а още около 300 ще са заети в подготовката и доставката на суровината. Картофи, зеле, лук и моркови, произведени в региона, ще стигат до пазара готови за консумация с напълно съхранени хранително-вкусови и витаминозни качества. Предприятието има инсталация за анаеробно разграждане на биологични отпадъци, пречиствателна станция за промишлени и битови отпадъчни води, фотоволтаична инсталация за производство на електроенергия за собствени нужди, а от отпадъците ще се добива биогаз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай