Борисов: По-бързи реформи, ако изборите бяха догодина

Борисов: По-бързи реформи, ако изборите бяха догодина | StandartNews.com

Ако местните избори бяха догодина, а президентските по-догодина, реформите щяха да се осъществят по-бързо, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред "Фокус".

Относно реформите, които предстоят в много сектори – пенсионна, здравна, съдебна , образователна, Борисов коментира: „Реформата на службите - 25 години военно разузнаване - без закон. Национална служба за охрана - без закон. Какво ли не".

На въпрос в какви срокове могат да бъдат доведени повечето реформи докрай, той каза: „Малко лошо идват точно местните избори. Ако бяха догодина местните и по-догодина президентски, щеше да е по-добре, защото малко или много, всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ".

„Пречупват през това какво могат да говорят в предизборните кампании и трудно се набират мнозинства за по-кардинални решения. Но въпреки всичко се надявам с повече разговори - много, почти ежедневно си говоря с Радан Кънев... С другите от Реформаторския блок - Лукарски, Москов, Кунева, Ненчев - ежечасно си говорим. С Първанов се виждам един път в месеца, принципно с АБВ, а пък с Калфин - всеки ден. С патриотите - вчера с Каракачанов, другата седмица ще се видим и заедно с Валери Симеонов", допълни още той.

„Опитваме се да ги убеждаваме. Те си имат своите програми, които искат да се случват. Всячески се стараем да се придържаме към тях и да ги правим факт. Тук много е важно, понеже въпросът ви е за конституционната реформа, да успеем да убедим депутатите.

Той призна, че се е колебаел дали да състави правителство. "Сега разбирам, че сме пристъпили правилно и благодаря на партиите, които влязоха в него и ни подкрепиха", допълни той.

„Чисто партийно не беше изгодно, защото имахме много по-добър резултат от останалите, но в същото време недостатъчен, за да не сме зависими от много партии", обясни премиерът.

Бойко Борисов допълни, че има теми, по които е необходимо да се получава по-голямо мнозинство, за да бъдат хората убедени, че се взима правилното решение. „Към днешна дата, ако изброим десетина неща, които се случиха, във всички случаи потвърждават, че решението ни да направим правителство е било правилно, за което пък благодаря и на всички партии, които влязоха или в коалиция, или пък ни подкрепят", уточни Борисов.

„А и тези, които като опозиция в много важни за нас моменти, също проявиха партийна или гражданска зрялост – нека така да го наречем, защото то не е било изгодно и за техните партии, за да го подкрепят", коментира още премиерът.

Не делим кметовете на цвета на партийната им принадлежност - няма такъв, който да е дошъл и да сме го върнали, каза Борисов.

Да си кмет на София е повече от да си министър. Да си успешен кмет на Бургас и региона не е по-малко от министър. Или на Стара Загора, или на Пловдив, или на Русе. Освен това в тези, големите градове живее основната част на работещото население, което дава брутния вътрешен продукт", обясни премиерът. „Въобще не ги делим. Ето, на Враца дадохме сега пари да си направят каквото кметът искал. На Кърджали, на Момчилград дадохме пари, за няколко села, където нямат вода, не тоалетни, не канализация, вода на чешмите нямат. Дадохме им и 8,1 милиона. Изобщо не сме ги делили на „наши" и „ваши". Мисля, че няма кмет, който да е дошъл ,и да сме го върнали, да не сме му свършили работа. На Разград преведохме двата милиона, които им бяхме обещали – червен кмет", допълни още Борисов. „Вярно, че ГЕРБ има над 90 кмета - и то на всички големи градове са от ГЕРБ. Но сега не можем да игнорираме заради това, че са от ГЕРБ, да не правим градовете по-добро място за живеене", уточни премиерът.

Относно срещата си с македонският опозиционен лидер Зоран Заев, премиерът коментира: „Първо благодаря на Мишо Миков и Янаки Стоилов. Тъй като г-н Миков беше в Бургас, дойде и Янаки Стоилов - Заев е от тяхната левица, македонска, и им показахме, че сме си научили уроците от враждата и противопоставянето на всяка цена". „Накрая губи държавата, губят хората", допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай