Борисов пита министрите: Режа ви по 15 млн. или актуализираме бюджета

Борисов пита министрите: Режа ви по 15 млн. или актуализираме бюджета | StandartNews.com

Кризата в чужденците може да изяде великденските на пенсионерите

България ще търси финансиране от Брюксел под формата на солидарна помощ, за да се справи с проблема с бежанците. Това става ясно от изказване на премиера Бойко Борисов на първото за 2015 г. заседание на Министерския съвет. Пред членовете на кабинета Борисов обяснява, че идеята министерствата на отбраната и на земеделието да окажат помощ на МВР по границата с Турция е дадена, защото другият вариант е да се направи актуализация на държавния бюджет. 150 млн. лв. трябват за справяне с бежанския натиск по границата. "Най-лесният начин е да отидем и да актуализираме бюджета и да вдигнем дефицита. Другият е да ви орежа по 10-15 милиона от министерство и да ги дадем на отбраната и МВР", заявява Борисов. Той казва още, че ще се радва, ако президентът свика Консултативен съвет по сигурността заради проблема с бежанците, за да може темата да бъде обсъдена с всички парламентарно представени партии.

Премиерът подчертава, че предложението армията да подпомогне МВР е свързано единствено с логистична подкрепа, за да се похарчат по-малко пари и не става дума да изпращаме военни да се бият. "Всеки милион по-малко похарчен е милион в изпълнението на програмата, или както казва Горанов - милион по-малко дълг", заявява Борисов. В темата се включва и вицепремиерът Ивайло Калфин (АБВ), който изразява "неразбиране" от реакцията на президента Росен Плевнелиев, който заяви, че няма да допусне военни да застанат на границата, ако срещу тях няма войска, и прогнозира, че подобно решение би предизвикало дипломатически скандал. "До миналата година по турската граница вървяха три вида патрули: военни, гранична полиция и жандармерия", заявява Калфин. Борисов пък се обръща към министъра на външните работи Даниел Митов: "Като свърши Министерски съвет, сядате с Ненчев и Вучков, давате му всичките тези данни, след обед си поръчай разговори с колегите, кажи им, обясни им, да няма реакции някакви, които да ни... защото и ние можем да се дразним от тази работа. Ние също можем да се дразним на базата на тези данни. Ние също може да предизвикваме дипломатически скандали. Нали можем? Но не го правим, защото сме толерантни като натовски страни с нашите приятели и партньори в Турция и в Гърция. И затова по такъв толерантен начин, а ти го можеш, защото си такъв, ще им обясниш какви усилия полагаме".
Борисов, който при последното си посещение в Брюксел лансира идеята Европейската комисия да финансира газов хъб в България на мястото на газопровода "Южен поток", дава препоръка на вицепремиера Кунева, а и на другите министри, да търсят решение на проблема с бежанците на място при европейските лидери. "От моя опит с Брюксел, видяхте и не само моя, а на всички вас, че когато отидете там и поставите проблема, има кой да ви чуе. А не да го оставяте на секретарката като пощальони съответния документ. Винаги след това се намира някакво решение. Ако няма за това пари, ще ни компенсират по друг начин, че да си подкрепим бюджета", изтъква Борисов.

ИМИГРАНТИТЕ В ЦИФРИ

През 2014 г. 38 502 души са се опитали да влязат нелегално в страната, което е увеличение от над 2 пъти в сравнение с 2013 г. Същевременно обаче на българо-турската граница през миналата година са задържани общо 6023 души, а през 2013 г. броят им е бил 11 524.

Бежанците минавали оградата за минути

Оградата на границата на България с Турция, от която се очакваше да пренасочи притока от бежанци към места по браздата, където залавянето им би било по-лесно, се оказа неефективна, показва доклад на МВР. "Инженерното съоръжение не е достатъчно защитено и позволява в кратък срок (до няколко минути) да бъде преодоляно от нарушителите на границата", е констатацията на комисия от 18 души от Министерство на вътрешните работи, включително и на представители на "Гранична полиция". Публикуваните анализи показват трагичното състояние на условията, в които работи българската гранична полиция. Командированите над 900 полицаи се греели с печки "циганска любов", заради това можело да се стигне до задушаване в палатките, където спели. Полицаите не разполагали с радиостанции и често използвали личните си телефони, за да говорят по между си. На границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени. Психолозите на МВР пък установили, че дългата командировка на границата се отразявала зле на полицаите и на семейния им живот.

Върнаха Казаков на поста му

Никола Казаков, който оглавяваше Държавната агенция за бежанците по време на предишния кабинет "Борисов", отново застава начело на агенцията. Две години след неговото шумно отстраняване Министерският съвет прие решение, с което Казаков отново става титуляр на поста. Той бе шеф на агенцията в периода 2010 г.-2013 г. като бе сменен в мандата на кабинета "Орешарски" с Николай Чирпанлиев.

С идването на втория кабинет "Борисов" бе предизвестено, че Чирпанлиев ще бъде сменен.
"Знаете, че освободихме Николай Александров Чирпанлиев. Понеже съм го внесъл аз на вашето внимание - Никола Петков Казаков, ще го приемем, но госпожа Кунева ще му предаде, ще му дам един месец толеранс. Ако в рамките на този месец не се сработи добре с колегите, ще внеса обратно предложение, тъй като не можем да държим агенцията без човек в момента", казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай