Борисов откри паметник на ген. Иван Колев

Борисов откри паметник на ген. Иван Колев | StandartNews.com

"Толкова жив и хубав паметник отдавна не съм виждал", каза в Добрич премиерът Бойко Борисов след откриването на паметника на ген. Иван Колев и добави, че и днес генералите има каква да научат от него

Военният министър Николай Ненчев, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и кметът на Добрич Йордан Йорданов тържествено в деня на 100-годишнината от спасяването на Добрич и тридневната славна Добричка епопея, в която решителна роля изиграва българската конница, командвана от ген. Иван Колев, откриха тържествено паметник на Освободителя на Добруджа.

На тържеството присъства премиерът Бойко Борисов, който след церемонията сподели пред журналисти: "Ген. Иван Колев е действително един от най-големите ни пълководци". Той подчерта приноса на Валери Симеонов, кмета на Добрич Йорданов и допълни, че правителството е отпуснало безвъзмездно 3.5 т гилзи, за да се отлее паметника. "Огромни поздравления за скулптура, защото толкова жив и хубав паметник отдавна не си спомням да съм виждал. По-скоро той е уникален"- изказа възхищението си премиерът.

Запитан как ще коментира факта, че това е първият паметник в страната, който "пее", защото, когато се застане срещу него започва да звучи "Шуми Марица", Борисов бе каза: "По тази тема има професори, академици, експерти - те да говорят. За мен това, което виждам е един прекрасен паметник на един човек, който действително е оставил много-много трайна диря в уменията особено на кавалеристите на времето и с неговата тактика и мъжество сме освободили Добрич навремето. Действително генералите има какво да се учат от този човек пък и като характер. Да, историята е била такава - тогава са били и сърби и руснаци и румънци в тази битка срещу нас, но нашата територия си ни е най-мила и той го е доказал и това са и неговите завети".

На церемонията по откриването на паметника присъстваха лидерите на партии и депутати - Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски, Волен Сидеров, Рушен Риза, Явор Нотев, ген. Константин Попов - началник на отбраната на България, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев. След прерязването на лентата пред стотиците добричлии, събрали се на церемонията Валери Симеонов изказа публична благодарност на всички, довели идеята до нейната реализация и уточни, че това е станало общо от поръчката до откриването за два месеца и 20 дни. "Този паметник е и въпрос на мой родов дълг. Моят дядо Петко Симеонов Станкулов се е сражавал тук като артилерист в тези три епични дни и ми е разказвал като дете подробности около това сражение. Все факти, които нямаше къде да бъдат прочетени. Те не бяха написани" - призна през добричлии Валери Симеонов, осигурил половината от финансирането за изграждането на паметника. Цветя и венци бяха поднесени от присъстващите политици, от специално дошлите за събитието родственици на генерала от украинското село Бановка, граждани, общественици. Паметникът бе осветен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Тържеството приключи с тържествен марш на почетната рота на ВМС пред паметника и официалните лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай