Борисов: Нов премиер до понеделник

Борисов: Нов премиер до понеделник | StandartNews.com

София. В понеделник банките трябва да отворят с нов финансов министър и нов премиер. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в три последователни ефирни включвания по телефона в бТВ, Нова ТВ и "Дарик" радио. 

Той е поставил това условие – „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат", за да приеме предложената дата за предсрочни парламентарни избори, за която партиите се споразумяха на консултации в Народното събрание вчера. 

„Няма как да говоря за сигурност - с премиер Орешарски и това недоразумение Чобанов. Като той каже, че системата е стабилна, това значи хората бързо да си теглят парите. Ако искат в понеделник да няма опашки, трябва днес да са се махнали от кабинетите си, на тяхно място партиите да сложат който си искат. Понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер", Категоричен бе Бойко Борисов пред бТВ.

„Няма вътрешен министър, няма финансов министър, няма нищо в момента. Не говорене от тях, а оставките ще успокоят народа", заяви той по "Дарик" радио.

Готов да се жертва и да управлява

"Никой не е говорил с мен за служебен премиер, но ние сме готови на всякакви жертви", отвърна Борисов на въпрос дали ГЕРБ има кандидатура за служебен кабинет. Според него партията му може да изведе страната от кризата и да успокои ситуацията, но отново под условие. Ако БСП и ДПС минат през чистилището и си признаят вината, след като минат изборите, бихме могли да търсим широка парламентарна подкрепа за спасение на България, каза Борисов.

"Мога да разговарям за поста премиер и да обсъждам каквато и да било система само ако ДПС, БСП и "Атака" излязат и кажат „ние доведохме до крах България, елате ни спасете".

Консенсусната дата за изборите 5 октомври

„Разумната дата за изборите беше 14 септември, неделя. ДПС настояваше за 5 октомври, БСП искаше или юли, или 12 октомври. Така че ДПС и БСП се хванаха за гушите, а аз искам по-рано да се махнат и 5-и е по-рано от 12-и. Аз им казах: ако ни чуят хората, че се пазарим за дати и еврокомисари, трябва да ни изгонят с камъни оттук. Затова приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате", обясни Бойко Борисов за постигнатия консенсус на консултациите в парламента. 

"На 15 септември децата ще тръгнат на училище, но родителите им може да не могат да им купят учебници", образно описа опасенията си от забавянето на изборите опозиционният лидер. 

Имаме прекрасен еврокомисар

"България има прекрасен еврокомисар в лицето на Кристалина Георгиева, няма смисъл сега да се обсъжда друга кандидатура", коментира Борисов другата тема, по която трябваше да се договорят партиите. Той обясни, че на консултациите тази тема не е обсъждана, тъй като напрежението в банковата система и датата за изборите са били много по-належащи. 

"Прекрасно е, че моят приятел Жан-Клод Юнкер поема ЕК, прекрасно е и че друг приятел на България Мартин Шулц също поема ръководен пост", каза още Борисов.

Главчев: Искаме оставка от една година

„Ние предлагаме оставка на правителството от една година", посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев по "Дарик" радио. "Орешарски вече трябва да си подаде оставката. След като се гласува оставката в НС, което не знаем дали ще се случи, но ако се случи, инициативата отива при президента и той започва т.нар. конституционна рулетка. Тя може да се върти бързо или бавно, но всичко е в сферата на хипотезите", коментира Главчев.

"Искаме възможно най-скорошни избори", допълни той. "Оттук насетне форматът при президента и самият президент, който има водеща роля след оставка на премиера, трябва да се създаде правителство, което може да прерасне в служебно, а след това защо не и постоянно", предложи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

На въпрос за отношенията на партията с управляващите, Димитър Главчев каза: „По-добре ли беше да няма никаква дата? Имаме все пак някакъв малък напредък след тези консултации и нека не се спекулира с други неща".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай