Борисов летял за 26 хил. лв. за обяд с Ердоган

Борисов летял за 26 хил. лв. за обяд с Ердоган | StandartNews.com

София. Пътуването на бившия премиер Бойко Борисов до Турция за работен обяд с Ердоган през юни 2011 година е струвало 26 840 лева. Това стана ясно на предпоследното заседание на Временната анкетна комисия за използването на "Авиоотряд 28", проведено днес.

През януари 2011 година Бойко Борисов е летял до Япония, за да връчи купата в януарския турнир по сумо, като полетът е струвал 77 293 лева, сочат данните на външно министерство.

На 10 април 2010 година Борисов е имал среща с лидера на испанската Народна партия Мариано Рахой, присъствал е и на мача Реал - Барселона, полетът е струвал над 14 000 лева, съобщи по време на заседанието председателят на Временната анкетна комисия за използването на "Авиоотряд 28"  Венцислав Лаков.

Той поясни, че комисията е получила информация от МВнР за полети на "Авиоотряд 28", за които до този момент не са имали данни.

"През май 2010 година Бойко Борисов е посетил Щутгарт, където е участвал в откриване на българска инвестиция, на 20 октомври същата година той е бил в Мюнхен за икономически ден на България, на 6 ноември 2010 година Борисов е бил в Италия за благотворителния мач, договорен със Силвио Берлускони", добави Лаков.

От други документи, които комисията е получила от Министерството на отбраната, става ясно, че военна техника е използвана под наем от филмови продукции. Отправих запитване до МО кога и какви договори са били сключване за използване на армията за снимане на филми, получих писмо от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната, че са намерени поне два договора за ползване на военна техника с фирмата на Дейвид Варод "Ню Бояна филмс", обясни председателят на комисията.

Единият договор е от 10 октомври 2011 година и той е за наемане на летателна техника за филма "Непобедимите 2". Разрешението, с което е дадена техниката, е подписано от Аню Ангелов. С договора е нает хеликоптер "Кугър" за 212,50 лева на летателна минута. Другият договор с "Ню Бояна филмс" и с него са наети два танка и няколко БТР-и.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай