Борисов летял 5 пъти повече от президента

Борисов летял 5 пъти повече от президента | StandartNews.com

София. Експремиерът Бойко Борисов летял пет пъти повече от президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Това е изводът от одитния доклад за полетите на "Авиоотряд 28" (А28) на Сметната палата за периода 1 август 2009 - 31 март 2013 г., публикуван в сряда. От 387 специализирани полета през одитирания период 243 са на експремиера, 50 - на президентите, 22 - на председателя на парламента, 3 - на вицепрезиденти. Полетите на президента и шефа на Народното събрание "са законосъобразни", докато при тези на премиера е "допуснато да се извършат без писмени заявки, а заявките за някои от полетите са изпратени след тяхното фактическо изпълнение", пише в доклада. При изпълнените 69 полета на министерства и ведомства пък е "прилаган нерегламентиран ред", отчита Сметната палата.

През одитирания период А28 е изпълнил и 53 полета на физически и юридически лица на обща стойност 870 159 лв. Сред тях са полети на федерациите по футбол, баскетбол и волейбол, футболните клубове ЦСКА, "Левски", "Литекс", "Локомотив София", от които най-скъпи са тези на "Литекс" до Краков (49 217,05 лв.) и на "Левски" до Братислава (44 923,53 лв.). Единствената политическа партия, ползвала услугите на А28, е ГЕРБ - за полети до Бон, Брюксел, Букурещ, Мадрид и Марсилия. За полети с хеликоптери до ДЛС "Кормисош" адвокатско дружество "Батков и сие" е заплатило 18 548.54 лв.

С хеликоптери на А28 са снимани и сериалите "Под прикритие", "Отплата" и филмът "Непобедимите". Полети на А28 са ползвали и Пловдивската митрополия и фирми като "Тандем В", "Алексия 2002", АПРА и др. В заключение Сметната палата препоръчва да се "въведат контролни процедури, които да не допускат изпълняването от А28 на заявки за полети от физически и юридически лица, за осъществяването на които няма правен регламент", пише в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай