Борисов към Румъния: Не ми трябва война в Черно море

Борисов към Румъния: Не ми трябва война в Черно море | StandartNews.com

България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море, който да неутрализира Русия. Това предложение е отправил в сряда румънският президент Клаус Йоханис към премиера Бойко Борисов. Това стана при посещението на румънския президент в София.

В началото на юни същото предложение отправил и премиерът на Румъния Дачиан Чолош при визитата си у нас, съобщи "24 часа" от източници в правителството.

"Това е опит да бъде въвлечена България в допълнителен конфликт. Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани в региона. Не ми трябва война в Черно море", отговорил в сряда Борисов на искането на Йоханис.

Според присъствали на разговорите българският министър-председател дори повишил тон.

Предложението за общ натовски флот в Черно море, представено от Йоханис като Регионална черноморска инициатива, срещна обаче пълната подкрепа на президента Росен Плевнелиев. Освен това двамата президенти декларираха, че "приветстват решението на САЩ да дислоцират военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа".

Според български военни експерти румънското предложение предвижда и превръщането на военноморската ни база Атия край Бургас в голяма американска база на Черно море.

Черноморският регион е вече стратегически от гледна точка не само на нашия, но и на европейския и дори на глобалния интерес за повече сигурност, коментира Плевнелиев.

Той заяви и българската подкрепа за създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния, в която евентуално ще се включат 400 наши войници за учения и тренировки на ротационен принцип. Борисов бил против и тази инициатива на държавния глава и на министъра на отбраната Николай Ненчев.

"В никакъв случай не желаем да се готвим да атакуваме някого. Искаме да се защитим и да докажем, че сме тук", подчерта Йоханис.

Няма как да се чувстваме спокойни, когато плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни и чрез тази технология пробват да ни поставят трайно в зависимост от нечий чужд интерес, каза Плевнелиев. Не НАТО създава тези замразени конфликти, добави той.

Повече за срещата на Бойко Борисов с румънския президент може да прочетете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай