Борисов: Границата няма да бъде поставена под натиск

Борисов: Границата няма да бъде поставена под натиск | StandartNews.com

От 4 през нощта какво ново има всъщност. Имаме комуникация с турското правителство, с премиера, с посланика. Имам пълните уверения на всички, че границата няма да бъде поставена под натиск. Въпреки всичко съм изпратил военния министър и главния секретар на МВР там. Подсилили сме с войници границата. Изказваме съболезнованията си към всички загинали. Това заяви премиерът Бойко Борисов след второто свикано съвещание в Министерски съвет заради събитията в Турция.

"Срещнах се с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче", написа премиерът във Facebook. И още:"Изказах най-искрени съболезнования на близките на загиналите при опита за военен преврат в Република Турция. От своя страна той ми благодари за своевременната и адекватна реакция на граничните ни пунктове. Г-н Гьокче ми предаде специални поздрави от турския премиер Бинали Йълдъръми и от негово име ми благодари за деликатното и навременно изявление в нощта срещу събота. Към момента няма увеличен миграционен натиск по общата ни граница. България и Турция ще си сътрудничат, ако се увеличи. Уверих посланик Гьокче, че страната ни очаква мирна развръзка на ситуацията".

По думите му самият той през няколко дни пише съболезнователни адреси и това още веднъж потвърждава тезата, че политиците трябва да потърсят трайно и мирно решение на терора. "Нищо добро не носят военните операции. ГКПП-та работят. От снощи, дори да имаше някъде неудобства, нямаше как вчера да ги накараме да ги пуснат. След няколко разговора все пак успяхме да отворим границите. Все още конфликтът не е напълно локализиран. Препоръчвам горещо на всички да отложат пътуванията си", заяви още Борисов.

Припомняме, че късно снощи Борисов проведе разговори с председателя на ДАНС, ДАР, министрите на вътрешните и външните работи и с всички ръководители на спецслужби у нас. Причината за това беше ситуацията в съседна Република Турция.

Премиерът нареди всички служби да следят ситуацията и да докладват. Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница.

"Виждам, че с танкове и Ф16 се стреля по държавни сгради. Около 10 бомби са хвърлени по парламента, където е имало и опозициони партии. Следим всеки един миг, всички институции в страната са в пълна готовност. Отново казвам, че министърът отива към границата. Всяка минута получаваме информация, успокоителното е, че вече напрежението спада и там. Надявам се да няма повече ескалиране и сега да се влезе в една спирала на реваншизъм", каза още премиерът и допълни, че към момента нашите дежурни, граничарите, корабите ни в Черно море, не дават никакви индикации за бежанска вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай