Борисов: Бюджетът е по-важен от избирателния закон

Борисов: Бюджетът е по-важен от избирателния закон | StandartNews.com

София. Хората трябва да бъдат предупредени, че с решението на Министерски съвет за актуализация на бюджета в идните три години България ще премине в процедури по свръхдефицит и гръцки сценарий. Това заяви на пресконференция лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

За три години и половина успяхме да намалим дефицита до нива, за които ни поздравиха, напомни още той.

„Г-н Орешарски не е никакъв финансист, никакъв икономист. С днешното си поведение го доказа. Тръгна по най-лесния начин – да вземеш готови пари и да ги дадеш по непрозрачен начин", коментира Борисов.

„Можем много да си говорим за предсрочни избори, но на никой няма да му се иска. До няколко месеца и фондовете ще ги спрат. Говоря, познавайки хората, които управляват парите. Българите тогава трябва да се сърдят на себе си", посочи лидерът на ГЕРБ.

След разговор и с двата синдиката, Борисов констатира, че тревогата у тях е огромна. По думите му, ГЕРБ ще влезе в парламента при обсъждането на актуализацията на бюджета.

„Ние ще влезем в парламента на точката за бюджета, която е в пъти по-важна от избирателния закон. Той няма да има никакво значение, ако приемат бюджета", каза Борисов.

„Ще се опитаме по всякакъв начин да ги разубедим. Бихме се съгласили, което е популистко, да се извади един пакет – 150 млн. лв., да се даде на най-слабите, да се знае, че работещите хора са солидарни - хората да изкарат зимата и толкоз", посочи Борисов.

Много хора казват, че това правителство много бързо тръгна по пътя на Жан Виденов, заяви лидерът на ГЕРБ. Затова веднага призова към предсрочни избори, защото по думите му, това нелегитимно управление, този нелегитимен парламент, ще доведат до събитията от жанвиденовото време, което не е радостно.

„Всички финансисти, икономисти, сега говорят в един глас, защото това е изключително тежко за държавата и народа в следващите години. Социалният пакет на плана Орешарски беше 27 млн. лв. А само лихвите по кредита от 1 млрд. лв. ще са 50 млн. лв.", каза още Борисов.

„В 2014 г. с всички ангажименти, които разписват сега, откупувайки гражданите с популистки харчове, ще доведат държавата до свръхдефицит", коментира Владислав Горанов от ГЕРБ.

„Тази актуализация на бюджета не може да бъде оправдана с грешно планиране от предишното правителство. Целта е само една – непрозрачно увеличение на харчовете. Прибързано искат да намалят приходната част. Те целенасочено не искат да притискат приходните администрации да събират приходите", посочи Горанов. „Около 50 млн. лв. ще са новите разходи за лихви от заема от 1 млрд. лв. Тази актуализация на бюджета ще доведе до обща дестабилизация", заяви той.

Борисов каза още, че няма как да се разберат с БСП, при положение, че те са си планирали как да си приберат 1 млрд. лв. и другите да им берат ядовете.

„Те, с този един милиард, няма да правят социални политики. Те казват – виждате ли като дойдохме и ви даваме, а другите взимат. Ако беше хубаво, ние да сме взели заем от 1 млрд. лв. Това, което следва за хората, е катастрофа", коментира Борисов. Ние излязохме от парламента, не за да не работим, а за да сме съпричастни с хилядите, които протестират, посочи лидерът на ГЕРБ. Депутатите от ГЕРБ ще участват в заседанията на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание като слушатели, заяви Борисов.

Тефтерчета, бележници – отклоняват вниманието от взимането на заем от 1 млрд. лв, допълни още той.

По повод тефтерчето на Филип Златанов Бойко Борисов коментира: „Виновните бяха наказани. От разследването очаквам да излезе истината – дали е така или не е. Но това е много опасно – масово се правят тефтерчета с имена. Това, което ме съмняваше, бях го чул от колеги, че има такъв стил на работа, сега го установих и взех необходимите мерки, безапелационно".

Лидерът на ГЕРБ благодари на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че с изказването си за допълнителните доказателства за съпричастност на "Хизбулла" в атентата в Сарафово е подкрепил тезата на правителството на ГЕРБ.

Само преди месеци, Сергей Станишев, Кристиан Вигенин, ни упрекваха за решението за "Хизбулла". Още с първите си назначения, Вигенин цопна в блатото и след това се чудеше как да изпълзи от там. Днес Европейският съюз прие нашата теза - каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Чест му прави на министър Цветлин Йовчев, че за разлика от Вигенин, има нещо в главата – излезе преди няколко дни и каза – даже има още данни по военното крило на Хизбула. За разлика от своя колега, министър Вигенин (така му казват, че е министър, аз не знам що за министър е това момче, предполагам, че вече има кола, секретарка, ходи в министерството), прави нещо най-вероятно и за малко да има различно, грешно, от своя колега Йовчев и от това, което днес реши ЕС", коментира Борисов.

„Помните ли за Цветанов какво се изговори тогава, какво се изговори за мен – че това едва ли не - е най-голямата грешка на управлението на нашето правителство. Днес ЕС го взе като решение. Някой да ни се извини или да каза – добре, правилно, вие първи сте разбрали, дали, и направили това, което е трябвало? Това правителство го потвърди, не министър Вигенин, а министър Йовчев, за което му благодаря. Ето, когато има приемственост, последователност в решенията, на всеки му отдавам дължимото", каза още лидерът на ГЕРБ.

Нашето верую винаги е било, че колкото произвежда държавата, толкова трябва да харчи. Щом харчовете станат по-големи, рано или късно следва фалит или много неприятности. „Три месеца не само, че не ми замитат следите, ами ми откриват следата „Дунав мост 2", магистрала „Тракия", магистрала „Струма". Така ми ги размитат следите, че всеки, който минава по „Тракия", казва „уау". От моите следи - само хубаво се вижда – метро, магистрали и най-нисък бюджет", каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай