Борисов: Без дълг фалираме държавата

Борисов: Без дълг фалираме държавата | StandartNews.com

Ще съберем 1 млрд. от контрабанда, зарече се Генерала

Искат само назначения, а не подкрепят политиките ни, нахока партиите зад кабинета премиерът

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че без ратификацията на нов дълг от 8 млрд. евро държавата ще фалира. А партиите, които са зад кабинета в лицето на АБВ и Патриотичния фронт, но не подкрепят в момента финансовата операция, трупат на гърба на ГЕРБ политически дивиденти. Борисов присъства на юбилейния благотворителен концерт на КНСБ в Зала 1 на НДК тази вечер. "Даже думата дълг не ми харесва. Има стари плащания 7,5 млрд. Огромна е нуждата за финансиране на разни неща през следващите години. Финансистите го разбират добре", каза Борисов пред "Стандарт".

"Аз съм широко скроен човек, приемам и напъните от БСП и Атака да се възползват от ситуацията. Това е работата на опозицията и не им се сърдя", заяви премиерът. Но отбеляза:"Що се касае за коалиционните ни партньори Реформаторския блок-и снощи разговарях с Радан и Москов и те го разбират. Всички искат повече внимание. Опитваме се да го направим, но не винаги успяваме да се справим с тази ситуация". "От ръководството на РБ имат и министри и вицета и когато те знаят, не им пречи да казват. Другите (АБВ и Патриотичния фронт, б.р.) е тяхна работа дали ще подкрепят или няма". "Благодаря на вицепремиера Калфин, че защити тази операция. Това е стар дълг и трябва да се плати. Навремето Луканов спря плащания и България изпадна в изолация", каза още Борисов. "Демокрация е, всеки има право да решава. Тези плащания ги правя за държавата, не за ГЕРБ. Като не ни подкрепят в зала, няма да има пари, няма да платим, ще фалира държавата и ще приключим. Това е просто", предупреди министър-председателят.

И посочи: "Всички се възползват сега да си правят политика на мой гръб. Мога да търпя до едно време". Борисов подчерта, че правителството е притеснени за Гърция, за Крим, за Украйна. "Огромно напрежение е и ако се получи катаклизъм, това ще е на съвестта на тези, които с по няколко процента искат да станат 20-30 процента на гърба на ГЕРБ. Имат право да подкрерят ратификацията, имат право да не", каза премиерът. И отново подчерта: "Като не стане, държавата фалира, ще дойдат други, когато ще вземат не 16, а 26-30 млрд. лева. И аз ще бъда на трибуната на парламента да им го напомня. Това си е на тяхната съвест". "Ако някой си мисли, че на мен ми е приятно всичко това да се случва, но трябва да извадим държавата от калта. Не съм самоубиец, нито си мразя партията, нито себе си", заяви още Борисов.

Премиерът коментира и отношенията с коалиционните партньори: "Огромна власт сме дали за партии, които няма да са в парламента, ако сега има избори. А те имат вицепремиери, областни управители и заместник -министри. Но излизат и казват - няма да подкрепим". "Дадохме коледни надбавки, сега 50 млн. трябва да извадим за великденкси. Когато свършим работата се тупат в гърдите, а в същото време не ни подкрерят", отбеляза още министър-председателят. "Мълча си, но не значи, че не ги чувам. Ако някой си мисли, че е толкова голям бабаит, че да може да порасне с 20 процента- да опита. А не да ми дава списъци с назначения", заяви Борисов. "Аз никого не плаша с оставка, знам, че и без петел ще съмне. Но пораженията върху държавата ще бъдат пълни. Калфин е всеки ден до мен, какво да им казвам. На депутатите от ГЕРБ кой от техните министри ходи да им казва?", каза Борисов. И призова коалиционните партньори в кабинета да се държат като такива "заради доброто на държавата". Борисов подчерта, че в рамките на "тези 5-6 месеца правителството ще се разправи с контрабандата така, както никой до сега". "Поне 600-700 млн. до 1 млрд. ще съберем в бюджета", каза премиерът.

- За Северната тангента

"Имахме много работа и един провален проект на Северната тангента заради отчужденията. До 8 декември 2015 г. трябва да го направим, за да не върнем 200 млн.

За изявлението на руския премиер Владимир Путин, че Русия може да насочи нов подводен газопровод към България

Винаги съм казвал, че може по-спокойно и по-мъдро да се коментира. Затова след изявленията на руския президент от Анкара на 1 декември миналата година ние си замълчахме. Дадохме няколко предложения за газовия хъб. Политиците правят изявления, но ние нямаме все още официално спиране на проекта "Южен поток".

- За предстоящата визита на президента на Азербайджан Илхам Алиев

Имаме изключителни интереси с Азербайджан. Веднага след разговора ни днес президентът се обади да потвърди, че от 3 до 5 март ще ни посети. Надявам се да имаме ползотворни срещи. Азерите са изключително важни за нас, Илхам Алиев ще ни е скъп гост- добре дошъл е!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай