Борисов: България се включва в нов транспортен коридор

Борисов: България се включва в нов транспортен коридор | StandartNews.com

България получи предложение за участие в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след своята среща с вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири.

"Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите", обясни той.

България може да поеме такъв транспортен коридор през портовете във Варна и Бургас и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, изтъкна премиерът.

"По време на срещата ни с Н. Пр. д-р Есхаг Джахангири обсъдихме различни теми, включително и ядрената енергетика, за възможностите, които има България като потенциал в тази посока, и за реактори. Изключително интересно предложение дойде в хода на разговорите за един нов транспортен коридор. Това, че изградихме АМ "Тракия" и АМ "Марица" заедно със скоростната жп линия Бургас – Истанбул, дава възможност Бургас и Варна да бъдат включени сега в такова предложение за транспортен коридор Иран – Армения – Грузия – България", написа премиерът във Фейсбук.

"Истински съм удовлетворен, че иранската страна толкова задълбочено се бе подготвила по темите и след 2 седмици ще дадем всичко от себе си, за да допринесем за реалното осъществяване на ползотворни и за двете страни идеи. Доволен съм и че колегите от Иран бяха добре запознати с проекта за газов хъб „Балкан". Надявам се да постигнем и надминем стокооборотите, които сме имали в миналото", добави той.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов бе посрещнат в културно-историческия комплекс Саадабад. Повече за неговата визита четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай