Събота,

Борисов: България се включва в нов транспортен коридор

От: Администратор -
1861
Борисов: България се включва в нов транспортен коридор
A
A
A

България получи предложение за участие в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след своята среща с вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири.

"Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите", обясни той.

България може да поеме такъв транспортен коридор през портовете във Варна и Бургас и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, изтъкна премиерът.

"По време на срещата ни с Н. Пр. д-р Есхаг Джахангири обсъдихме различни теми, включително и ядрената енергетика, за възможностите, които има България като потенциал в тази посока, и за реактори. Изключително интересно предложение дойде в хода на разговорите за един нов транспортен коридор. Това, че изградихме АМ "Тракия" и АМ "Марица" заедно със скоростната жп линия Бургас – Истанбул, дава възможност Бургас и Варна да бъдат включени сега в такова предложение за транспортен коридор Иран – Армения – Грузия – България", написа премиерът във Фейсбук.

"Истински съм удовлетворен, че иранската страна толкова задълбочено се бе подготвила по темите и след 2 седмици ще дадем всичко от себе си, за да допринесем за реалното осъществяване на ползотворни и за двете страни идеи. Доволен съм и че колегите от Иран бяха добре запознати с проекта за газов хъб „Балкан". Надявам се да постигнем и надминем стокооборотите, които сме имали в миналото", добави той.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов бе посрещнат в културно-историческия комплекс Саадабад. Повече за неговата визита четете ТУК. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички