Борисов закрива агенцията за българите в чужбина

Разпределя ангажиментите й между министерствата

Борисов закрива агенцията за българите в чужбина | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов обмисля закриването на държавната агенция за българите в чужбина, чието ръководство се забърка в корупционен скандал за прибирани рушвети срещу документи за БГ гражданство.   Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, което се проведе на 21 ноември. "Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос", заявява Борисов. Той е разпределил и ангажиментите между ведомствата при евентуално закриване на ДАБЧ. "Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", обяснява премиерът.

На 29 октомври при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина  бяха задържани над 20 души, сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Подкупите са достигали до 5000 лева. Преди седмица премиерът Борисов възложи проверка на издаваните български паспорти на чужди граждани за 5 години назад.

Обвиненията към Петър Харалампиев са за подкуп от 5000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени и те да задвижат документи за българско гражданство.

Главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов е обвинен, че два пъти е повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. От сейфа му бяха иззети над половин милион лева.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай