Борисов загатна защо очаква сближаване с ПП и ДБ

Малко да се кротнем всички и да кажем какво можем да направим, призова Борисов

Борисов загатна защо очаква сближаване с ПП и ДБ | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остава обнадежден, че преговори между неговата партия "Продължаваме промяната" и "Демократична България" може да се постигне съгласие в преговори за подкрепа на кабинет. Това стана ясно от думите на Борисов пред журналисти в Стара Загора.

Той призова всички политически сили да се смирят, така както от ГЕРБ са се смирили след резултатите от изборите. Според Борисов хората са „обезверени, уплашени от войната, която става все по-жестока и все по-страшна“.

Лидерът на ГЕРБ изброи първите точки от програмата на партията – евроатлантическа ориентация, подкрепа за Украйна, влизане в еврозоната. Именно по тези точки той очаква да намерят общ език с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Затова е излъчил за водещи на контактните групи Росен Плевнелиев и Соломон Паси – хора, по думите му, с безупречна евроатлантическа ориентация и неутрални фигури. От ДПС той очаква също подкрепа по ключови приоритети.

Малко да се кротнем всички и да кажем какво можем да направим, призова Борисов останалите политически сили.

С голямо уважение ние се отнасяме към „Възраждане“, но проблемът там е идеологически – те са за излизане от НАТО и от ЕС, да не се влиза в еврозоната и да не се преговаря за помощ за Украйна. Затова с „Възраждане“ трудно можем да направим правителство, каза още лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов призова ЦИК да осигури достъп на компютърни специалисти от всички партии да проверят сигурността на вота. Той изрази съмнения, че има намеса в машините за гласуване.

"Машините са пипани 100% и се надявам днес ЦИК да ме опровергае като ме чуе и да разрешат на компютърните специалисти от всяка партия да проверят – да им предоставят кода в присъствието на ЦИК да отворят и да погледнат. 70 000 души да идат до урните, само за да натиснат копчето „Не подкрепям никого“, не може да е това.

Въпреки обвинението от ГЕРБ няма да подават сигнал до прокуратурата, защото по думите на Борисов тя "не е инструмент на политическите партии".

Според Борисов не може да се говори за българска следа по случая с камиона, който предизвика взрива на Кримския мост.

"Имам лош привкус от думата "българска следа", защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът се е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се взриви", коментира Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай