Борисов влезе в преговорите за ротацията, раздават министерства

На този етап министрите на финансите Асен Василев и на отбраната Тодор Тагарев запазват постовете си

Борисов влезе в преговорите за ротацията, раздават министерства | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" са на финален етап и вече се водят на лидерско ниво. Днес те се проведоха на два етапа - преди началото на пленарното заседание и след края му, съобщава Дир.бг.

Премиерът в оставка Николай Денков дойде в Народното събрание и заедно със съпредседателите на ПП-ДБ се срещнаха с кандидата за премиер Мария Габриел и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По информация на БНР, което се позова на свои източници, се е обсъждало разпределението на министерските кресла и персонални назначения.

Засега има съгласие за смяна в четири министерства - на здравеопазването, на иновациите и растежа, туризма и енергетиката. Но се обсъждат смени и в други ведомства.

Все още няма съгласие за титуляра в Министерство на външните работи, но са водени разговори Николай Денков освен вицепремиер да бъде и министър по европейските въпроси и сигурността.

На този етап министрите на финансите Асен Василев и на отбраната Тодор Тагарев запазват постовете си въпреки критиките на ГЕРБ към тях. От ГЕРБ пък държат на вътрешния министър Калин Стоянов и на министъра на електронното управление Александър Йоловски, въпреки настояването на ПП-ДБ за смяната им.

От ГЕРБ държат да получат 6 министерски поста, пише "Капитал". От партията на Борисов преговаряли за министри на външните работи, на енергетиката, на отбраната, на земеделието, на иновациите, на околната среда и водите.

Според медията обаче Тагарев няма да запази поста си, тъй като от партията на Борисов държали министър на отбраната да бъде председателят на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев. За евентуални кандидати за Министерството на енергетиката изданието съобщава за бившия министър на енергетиката при ГЕРБ Теменужка Петкова или на бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков.

За министър на околната среда и водите от ГЕРБ предлагали Ивелина Василева, заемала поста и преди в кабинет на Бойко Борисов. А за земеделието - Георги Тахов, който е директор на фонд "Земеделие", като беше назначен на поста по време на служебното правителство на Румен Радев.

Според лидера на "Да, България" Христо Иванов ще има актуализация на управленската и законодателната програма и това се обсъжда на експертно ниво. Двете преговарящи формации, които готвят ново правителство, ще заложат пътни карти със срокове и цели, по които ще се отчита как се справят министрите, става ясно от интервю на Христо Иванов за предаването "Контракоментар" на Асен Генов.

Спори се и за статута на ДПС и участието му в номинациите за попълване на регулаторните органи с изтекъл мандат, информира още БНР.

Преговорите продължават. Целта е Мария Габриел да представи готов състав и структура на МС при получаване на мандата от президента Румен Радев. Президентът вече отложи конституционната процедура за понеделник, 18 март, по обед заради обявения Ден на траур на 15 и 16 март по повод кончината, поклонението и погребението на патриарх Неофит.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи