Борисов вдигна мерника на спортния министър. Кой ще си ходи?

Хората не знаят имената на министрите, възмути се лидерът на ГЕРБ

Борисов вдигна мерника на спортния министър. Кой ще си ходи? | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вдигна мерника на спортния министър и още членове на кабинета. Ден по-рано в Хасково Борисов обяви, че министрите, които не работят ще бъдат сменени при ротацията.

"Има цели сектори, в които, ако ви изпитам сега, няма да знаете името на министъра", предизвика Борисов журналистите в парламента. И ги попита кой е министърът на спорта. Изненада се и се разсмя, когато получи верен отговор – Димитър Илиев.

На сериозния въпрос защо хората не знаят имената на министрите, лидерът на ГЕРБ отговори: „Защото не работят”.

Къде са инфраструктурните проекти - стадиони, зали, физкултурни салони, финансиране на федерации, попита той.

Щом блокадите на АМ „Тракия” остават, въпреки подписаното и гласувано споразумение с енергетиците, явно има някакво недоверие, коментира Бойко Борисов.

"В момента светът много бързо се развива в много сфери. Нашите икономически представители, търговски аташета, трябва да отварят пазари, в иновациите, в растежа да заложим ясен план - какво отваряме, какво затваряме, къде са инвестициите, какво е финансовото положение", посочи той.

"Планът ни трябва, за да го изхарчим за стари плащания в сферата на социалната политика или за нещо, което отговаря на името - растеж, преход? Неща, които според мен са изключително важни. И аз не виждам министрите в много сфери да са моторите на тези процеси. И затова март месец има ротация, като се направи оценката, заедно с колегите от ПП и ДБ, ако има по-добър вариант, ще отидем на него", обясни Борисов. 

По думите му, при ротацията ще бъде направена оценка на министрите, всеки ще има възможност да обясни какво е започнал. 

„В момента имаме една много силна работеща законодателна власт. Всичко, което се е случило с Украйна мина първо през парламента. В енергетиката по същия начин, за правосъдната реформа също”, поясни Бойко Борисов.

 „Ще подкрепим правителството в зала, но не може да си заравяме главата в пясъка за нещата, които не вървят. Именно за това съм критичен, за да се използва времето и да работим още по-добре”, допълни Борисов в отговор на въпроса ще подкрепи ли ГЕРБ кабинета, ако има вот на недоверие. "Възраждане" обявиха, че събират подписи за това.

По думите му, ако работи добре, правителството може да изкара пълен мандат. Според него, вотът на недоверие няма да мине, но не трябва дълго да се разчита на това. Хората са приели „сглобката“, защото са направени много неща в парламента. „Но ние трябва все пак да защитим правото си да управляваме – в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, без значение, да правим добри неща за хората“, подчерта Борисов.

„ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство“, категоричен беше той.

По думите му, оценката за работата на Асен Василев като финансов министър ще бъде направена според бюджета, който ще внесе след изборите.

"В парламента всичко ще се приеме. Днес ще приемем законите, утре Конституцията. Това, което като план-график сме си поставили, ще го изпълним. Същото искам да го прави правителството. Не да ни вкарват ту в зърнена, ту в енергийна криза. Предварително трябваше да са се срещнали със синдикати, работодатели, синдикати, не да идват в парламента, ние да се явяваме гарант. Това не е окей", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов разкри, че всяка вечер си говори с премиера акад. Николай Денков и му казва всички пропуски.

По отношение на острото си изказване към министъра на енергетиката Румен Радев Борисов уточни: „Не беше точно така, както ме хванахте тук – няма да се подпише едва ли не споразумението, и аз първосигнално реагирах. Вече на такива въпроси, ще ме извините, първо ще си ги прочета, ще се върна и ще ви отговоря“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай