Борисов уволни трима заради гафа с винетките (ОБЗОР)

Петя Аврамова глобява фирмата изпълнител на тол системата

Борисов уволни трима заради гафа с винетките (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Петя Аврамова глобява фирмата изпълнител на тол системата

Уволнения и глоби заради скандала с винетките. Трима началници освободи премиерът Бойко Борисов. Регионалният министър Петя Аврамова ще глоби фирмата изпълнител на тол системата, защото не е монтирала в срок апарати за самотаксуване по границата.

Уволнените

По разпореждане на министър-председателя двама ръководители в АПИ и един от съветниците на Петя Аврамова се разделят с постовете си заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка, съобщи днес сутринта правителствената информационна служба.

Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Глосов: Не са ми искали оставката, няма да я подавам

Не съм подавал оставка и не ми е искана. Работата на АПИ се състои и в поддръжка на пътя, ремонти и организация на движението, а не само във винетки, каза в същото време председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. "Не мога да коментирам уволненията в АПИ, те са преценка на премиера Борисов", каза още той.

Ще има още наказани

Не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, каза малко по-късно Глосов. Той допълни, че дали ще има още освободени ще стане ясно следващата седмица.

Хакери ударили системата

„Има проблеми със софтуера, които веднага се отстраняват. Това е нещо ново, което в момента се инсталира и започва да работи. Винаги има такива моменти. Считаме, че в рамките на една седмица няма да има никакви проблеми”, увери Глосов.

Той поясни, че освен софтуерните проблеми е имало и хакерска намеса в системата. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Този проблем също се отстранява.

Отсрочка за шофьорите до 15 януари

Светослав Глосов поясни, че до 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. "Ако от КАТ ви хванат без винетка, няма да ви глобят до 15 януари. Пътните полицаи ще ви помогнат да си купите винетка и ще ви насочат обясни  Глосов. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари.

„Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга”, каза още Глосов.

"До седмица ще стане ясно дали ще има санкции и за фирмата-изпълнител, която отговаря за въвеждането на електронните винетки", допълни Глосов.

"Към момента няма проблем със закупуването на електронните винетки. Продадени са над 70 хиляди винетни стикери до този момент на стойност над 5 милиона лева, разкри Светослав Глосов.

Наказват изпълнителя на тол системата

Санкции ще има и за изпълнителя на тол системата. Фирма КАПШ ще бъде глобена заради забавеното изпълнение на дейности, съобщи регионалният министър Петя Аврамова на извънреден брифинг в министерството.

Следващата седмица ще бъде извършен анализ на ситуацията и ще бъде взето решение в какъв размер да е санкцията. Причина за неустойката е фактът, че фирмата не е монтирала до 31 декември апарати за винетки на граничните пунктове.

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, каза Аврамова. Тя потвърди думите на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов, че е имало и хакерски атаки.

Засечен и опит за измама

„Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен”, каза Аврамова. И увери: „Има опити, но няма пробив в системата. Тя е сигурна и защитена”.

Купуваме винетки и през 2000 банкомата

Винетки ще си купуваме и през банкоматите. Близо 2 000 банкомата на Борика ще бъдат включени до месец в системата - за удобство на хората, съобщи още регионалният министър. Аврамова увери, че всички граждани, които са платили два пъти за една  винетка ще получат обратно парите си. Те трябва да подадат заявление в централно пътно управление.

БСП поиска политически оставки

Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, Борисов се подиграва с народа, яхна скандала лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя даде извънредна пресконференция, за да поиска политически оставки.

За нас оставката на министри е абсолютно задължителна – отговорността е политическа, а не на чиновници, заяви Нинова. Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме. Проблем имат други политически партии, отговори й министър Петя Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай